NE PRIMERJAJTE SE NENEHNO Z DRUGIMI: Nasveti, kako se znebiti te slabe navade

Trendi

Pogled na določeno hišo je včasih povsem dovolj, da domnevate, da so ljudje, ki živijo v njej, zagotovo zelo veseli in zadovoljni s svojim življenjem, piše na portalu Tiny Buddha. Ups, ni vse tako, kot izgleda na prvi pogled. Razlog je v tem, da smo si ljudje preveč različni, da bi se lahko primerjali. Ko se boste naslednjič zalotili, da se primerjate z drugimi, naredite to in z življenjem boste bolj zadovoljni.

Imate veliko plasti, ki skrivajo vaše bistvo. Ko odstranite eno plast, se pojavi druga. Posledično je lahko zelo težko resnično spoznati drugo osebo. Kako pogosto ste se spraševali o nepričakovanem ali zmedenem vedenju neke osebe, za katero ste mislili, da jo dobro poznate?

Dejstvo je, da je vsak človek edinstven in pogosto lahko traja celo življenje, da razume samega sebe. Ali je torej čudno, da nikoli ne uspete zares razumeti druge osebe? Pa vendar se iz dneva v dan primerjate in se včasih niti ne zavedate, kako zlahka in kako pogosto to počnete ter se spravljate v slabo voljo in si dajete občutek manjvrednosti.

Pet preprostih idej, ki vam lahko pomagajo, da rečete "ne" primerjanju z drugimi:

1. Odkrijte lastne prednosti

Zavedanje lastnih kvalitet vam bo pomagalo zmanjšati nagnjenost k primerjanju svojih slabosti s prednostmi drugih ljudi. Veliki fizik Albert Einstein je na primer padel na izpitih iz francoščine. Na srečo ni dovolil, da bi ga ta neuspeh opredelil, saj se je zavedal, da so njegove prednosti drugje.

2. Definirajte uspeh

Na primer, če bi vaša definicija uspeha zajemala vzgojo zdravih in srečnih otrok, se verjetno ne bi obremenjevali s finančnim uspehom nekoga drugega. Obstajajo namreč različne interpretacije uspeha. Zato namesto, da sanjate o uspehu, ki je lasten neki drugi osebi, raje zasledujte uspeh, ki je lasten vam.

3. Razmislite o širši sliki

Ne dovolite, da bi pogled skozi majhno okno v življenje nekoga drugega v vas vzbudil razočaranje. Širša slika življenja in sebe vam lahko pomaga, da v svoje življenje vnašate in sprejemate več lepote, ljubezni, veselja ... in smisla. Nehajte se osredotočati na srečo drugih in poiščite svojo pot do lastne sreče.

4. Ostanite večno radovedni

Razvijte filozofijo "nenehnega učenja". Če o sebi razmišljate kot o učencu, ki se lahko še veliko nauči, z ljudmi lažje funkcionirate v smislu sodelovanja in ne tekmovanja. Če o sebi razmišljate kot o umetniku, ki še vedno dela svojo mojstrovino, vas morda ne bo zamikalo, da bi se počutili manjvredno, ko gledate skulpture drugih, kajti zavedate se, da vaše delo še ni končano.

5. Osredotočite se na majhne uspehe

Začnite z majhnim projektom, ki ga lahko obenem dokončate v razmeroma kratkem času in kvalitetno. Recimo, da ste štartali nov posel in ste nezadovoljni zaradi pomanjkanja napredka. Morda gledate kolege v svoji panogi, ki so na podobni stopnji poslovnega cikla, vendar se zdi, da jim gre bolje od rok kot vam. Namesto, da bi vas to jezilo, se poskusite osredotočiti na neko konkretno nalogo, ki si jo boste zadali. Bodite prepričani o lastnih zmožnostih izpeljati nalogo in uspelo vam bo! Posledično se bo izboljšalo vaše razpoloženje in dvignila se bosta vaša motivacija ter samozavest.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija