NE NAKUPUJTE V TEJ SPLETNI TRGOVINI: Gre za goljufijo, s katero vas poskušajo oškodovati (VIDEO)

Slovenija

Ali veste, kako prepoznati lažno spletno trgovino? V zadnjem času se je na spletu pojavilo nekaj trgovin, za katere pa se je izkazalo, da so lažne. V spodnjem videoposnetku vam Varni na internetu predstavljajo, kako lahko poskrbite za svojo varnost in se izognete izgubi denarja. 

Varni na internetu na svojem Youtube kanalu redno ozaveščajo ravno o tem – kaj, kje, kako in zakaj varno brskati po spletu. Tokrat so objavili posnetek z napotki, kako prepoznati lažno spletno trgovino

S projektom želijo dvigniti stopnjo zavedanja o dejavnostih, katerim smo izpostavljeni na spletu. Informirajo tudi o varni uporabi spletnega bančništva, o spletnih prevarah in o varstvu osebne identitete.

V zadnjem času so prejeli več prijav in vprašanj v zvezi z dvema spletnima trgovinama. Kot pravijo, gre v primeru trgovine si.bestonline2020 in si.sale2021 za isto "spletno trgovino", ki so jo goljufi postavili na dveh različnih naslovih.

Kupci, ki so jih prepričale ugodne cene znanih tujih in slovenskih znamk, so ostali praznih rok. Obe spletni trgovini sta namreč lažni.

V že šesti epizodi Šole preživetja Jože Robežnik že uvodoma pove naslednje: "Da bi lahko razkrinkali, ali je spletna trgovina lažna, se moramo vživeti v vlogo detektiva!". Kot pravi, na prvem koraku detektivske misije najprej pogledamo ponudbo. Veliki popusti in močno znižane cene so običajno slab znak, prav tako so slab znak dostopnost vseh artiklov najrazličnejših barv in velikosti.

V naslednjem koraku moramo preveriti ponudnika. V kolikor ni navedenega trgovca oziroma sedeža podjetja in se jih lahko kontaktira samo preko obrazca na spletni strani, gre prav tako za slab znak. Kot tudi, če imajo naveden e-poštni naslov, vendar gre za brezplačnega ponudnika (na primer: @hotmail.com), ali če imajo navedeno telefonsko številko, ki je očitno izmišljena.

Svetujejo tudi, da preverimo domeno. To lahko naredimo na spletnem naslovu, kjer v iskalnik kopiramo naslov spletne trgovine. Tako dobimo poročilo, ki ga nato preverimo. Posebej pozorni bodite na ime ulice, na državo in brezplačni e-mail.

Rdeč alarm se prižiga tudi, če je plačilo možno samo preko sistema Western Union ali Money Gram. Prav tako na prevaro nakazuje odsotnost ključavnice ob spletni povezavi podstrani, na kateri vpisujemo podatke bančne kartice oziroma če se naslov ne začne z https://.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija