NE LE TURISTIČNI BONI, SLOVENCI SE DRŽIJO ZDRAVSTVENIH PRIPOROČIL: Doma je dopustovala tretjina

Slovenija

Pandemija covida-19 je vplivala na počitniške izbire dela Slovencev, še vedno pa jih je večina poletni dopust preživela tako kot prejšnja leta - v apartmaju ali kampu nekje ob hrvaškem morju, kaže raziskava AMZS. Je pa sodeč po spletni anketi, v kateri je sodelovalo 600 ljudi, poletni dopust doma preživelo skoraj 36 odstotkov Slovencev.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je spletno raziskavo Počitniška mobilnost - vaše izkušnje opravila med 15. julijem in 15. avgustom. "Ker nimamo neposredne primerjave za enako obdobje lani oziroma v prejšnjih letih, se lahko opremo le na nekatere starejše raziskave, po katerih je v preteklosti poletni dopust v Sloveniji preživljala četrtina Slovencev," so sporočili iz AMZS. Letos je tako dopust doma preživelo več ljudi kot v prejšnjih letih, na AMZS pa kot razlog za to navajajo zdravstvena priporočila in turistične bone.

Raziskava je tudi pokazala, da Slovenci še vedno na počitnice najraje potujemo z avtom, ki se je že v času epidemije covida-19 izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti. Omejitve v javnem prevozu, bistveno manj letalskih povezav in omejitve potovanj v tujino so v avtomobile spravile še več Slovencev kot sicer - skoraj 85 odstotkov, navaja AMZS.

Na drugem mestu je z devetimi odstotki avtodom, kot so navedli na AMZS, še en zmagovalec letošnjih potovalnih in počitniških razmer. Prodajalci avtodomov letos poročajo o dobri prodaji, več dela kot sicer so imeli tudi izposojevalci, so dodali.

Po besedah vodje področja varna mobilnost pri AMZS Erika Logarja rezultati kažejo, da so Slovenci še vedno zelo navezani na morje. "Letos je svoj dopust ob morski obali preživljalo skoraj 62 odstotkov Slovencev. S skoraj šestimi odstotki so na drugem mestu gore oziroma hribi, kar je zagotovo malce večji odstotek kot prejšnja leta," je strnil rezultate ankete.

Pri nastanitvah so Slovenci največkrat izbrali apartmaje (38,1 odstotka), na drugem mestu pa z nekaj več kot 28 odstotki kampiranje. Malo manj kot 14 odstotkov je dopust preživelo v hotelih, kolikšno zaslugo za to imajo turistični boni, pa AMZS v anketi ni spraševal.

Glede trajanja dopusta je iz odgovorov v spletni anketi AMZS mogoče sklepati, da si največ Slovencev za dopust vzame do teden dni časa, in sicer skoraj 40 odstotkov. Nekaj več kot 30 odstotkov dopustuje 14 dni, 10 odstotkov Slovencev pa do tri tedne. Več kot sedem odstotkov vprašanih si je za dopust vzelo več kot tri tedne.

Sodeč po rezultatih ankete se je 32 odstotkov vprašanih za dopust odločilo na podlagi epidemioloških omejitev, skoraj 55 odstotkov vprašanih pa se je za dopust odločilo po enakih merilih kot lani, torej brez vpliva letošnjih razmer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija