NE BOSTA ODNEHALA: Zaradi odločitve ustavnega sodišča o RTV, pritožba v Strassbourg

Slovenija

Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj sta po odločitvi ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele, poslala pritožbo na ESČP. Ocenjujeta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva.

Ustavno sodišče je z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, ki je bilo v Sloveniji na voljo, zato nam je odprta pot na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), sta Gregorčič in Avbelj zapisala v današnji izjavi za javnost.

Ustavno sodišče je namreč v petek objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

Odprava začasnega zadržanja po oceni pobudnikov predstavlja "nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, brez da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov". Menijo, da je sodišče pobudnikom "odvzelo vsakršno učinkovito pravno sredstvo" in tudi pravico do izjavljanja, ki je del pravice do poštenega sojenja.

Kot sta še navedla v izjavi, da je ustavno sodišče v svojem sklepu "zavzelo jasno stališče, da sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času". Po mnenju pobudnikom to skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva "nedvomno pomeni, da so z izdajo tega sklepa v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva".

Ker so ostali brez vsakršnega učinkovitega pravnega varstva, jim je skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah omogočena pritožba na ESČP v Strasbourgu, so prepričani. Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala.

V njej zatrjujeta kršitev pravice do sodnega varstva. "Kršitve konvencije utemeljujemo z dejstvom, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, katerega integralni del je, skladno z ustaljeno sodno prakso ESČP, začasno zadržanje izpodbijanega predpisa," sta vsebino pritožbe povzela v izjavi za javnost.

V pritožbi še navajata, da je ustavno sodišče s tem sklepom zaščitilo državno oblast proti posameznikom, "kar je v grobem nasprotju s samim jedrom ideje varovanja človekovih pravic".

Pobudniki za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona na čelu z Gregoričem, ki je sicer predsednik sveta zavoda RTVS, novelo izpodbijajo. Menijo namreč, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka, prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTVS. Novela je sicer prestala referendumsko presojo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  29 .05. 2023 ob  16: 20
v te bale vas je prepričal z lepimi kadrovskimi obljubami vaš ljubljeni vodja, ma stroške bal boste morali nosit vi - tako kot ribiči !
Stiv Rivs |  29 .05. 2023 ob  12: 14
-1
Kaj pa potem, ko jim bo EU sodišče prijazno razložilo , da samo razbijajo bale ?
Temu se reče izrabljanje demokratičnih ustanov in bi moralo biti kaznivo z astronomskimi denarnimi kazni.
Te ustanove so nastale na osnovi milijonov žrtev in grozodejstev med 2. svetovno vojno, kot varovalo pred nacizmi !