NAVIDEZEN RAZKOL STROKE GLEDE USTREZNOSTI: Ventilator Geneplaneta sprejemljiv z dodatki

Slovenija

O problematiziranih ventilatorjih, ki jih je naročala država, je danes spregovoril tudi vodja komisije, ki je preverjala njihovo ustreznost, Marko Noč. Kot pravi, so kavarniške debate v zadnjih dneh zameglile sicer strokovno jasno situacijo in ustvarile navidezen razkol v stroki, razdelile ljudi in po krivem diskreditirale posamezne strokovnjake.

Marko Noč

Po njegovem mnenju je prav, da se stroka že sedaj, v mirnejših dneh, začne sistematično pripravljati na verjetni drugi val epidemije covida-19. "Pri tem bomo uporabili vse, kar smo se naučili do sedaj. Tako bo tudi na področju intenzivne medicine, kjer je eno glavnih orodij ventilator," je napovedal na vladni novinarski konferenci.

Trenutno imamo v Sloveniji 430 strokovno ustreznih ventilatorjev, v prihodnjih tednih pa si jih iz nabav posameznih bolnišnic in države lahko obetamo še dodatnih 140. Skupna številka 570 ventilatorjev tako krepko presega število razpoložljivih intenzivnih postelj in verjetno tudi ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah, je pojasnil Noč.

Vlada je zato v ponedeljek po nasvetu svetovalne skupine podjetju Geneplanet vrnila že dostavljenih 20 ventilatorjev Siriusmed R30 in prekinila pogodbo za nabavo nadaljnjih 110. Pojasnil je tudi, da je omenjeni ventilator z dodatki strokovno sprejemljiv, sicer nižje na prioritetni lestvici uporabe. Pozitivno mnenje celjskih kolegov ob uporabi teh ventilatorjev z ustrezno dodatno opremo tako pritrjuje mnenju strokovne komisije, je dodal.

Marko Bitenc (desno)

Ob tem je izpostavil, da ima Slovenija tudi rezervni scenarij nabave do 300 ventilatorjev na skupnem evropskem razpisu. Univerzitetni klinični center Ljubljana pa je v tednu, preden je začela delovati Nočeva strokovna komisija, po njegovih informacijah naročil 104 ventilatorje, pričakujejo še dobavo 91.

"A ob navajanju teh številk se moramo zavedati, da je ventilator kljub temu, da je nepogrešljivi del intenzivne medicine, le del celotne zgodbe," je opozoril. Za dobro delujočo intenzivno enoto namreč potrebujemo še dodatno opremo, kot so ustrezne postelje, monitorji in infuzijske črpalke, najpomembnejša pa je izobražena zdravniška in sestrska ekipa. "Brez te je intenzivna enota kot sodobni avtomobil brez voznika," je bil slikovit.

Opozoril je, da je Slovenija glede na število intenzivnih postelj na milijon prebivalcev na dnu evropske lestvice, kar je posledica nakopičenih težav v zadnjih dveh desetletjih. Zato bo treba sistematično pristopiti k rešitvam, a v kratkem času do morebitnega drugega vala ne bo mogoče postoriti vsega. "Ključ do uspeha je v tem, da pravočasno odkrijemo morebitno ponovno širjenje virusa in državo zaustavimo, kot smo jo ob prvem valu. Le na ta način intenzivne enote ne bodo pokleknile," je opomnil.

Na novinarski konferenci je Noč spomnil tudi na začetek epidemije, ko je bila situacija v soseščini kritična, slovenska skladišča opreme so bila prazna, prav tako pa so bili brez natančne ocene števila intenzivnih postelj in ventilatorjev. Po njegovi oceni je bil spopad s prvim valom epidemije velik uspeh, saj imamo za večkrat manjše število umrlih kot razvitejše države. Delež umrlih v intenzivnih enotah v Sloveniji ne presega 20 odstotkov, kar je po njegovih besedah primerljivo z najboljšimi priporočili v strokovni literaturi. Največja zasedenost intenzivnih enot je bila 35-odstotna.

Nujen predpogoj za to je bilo pravočasno obvladovanje epidemije, ki je preprečilo nekontroliran in neobvladljiv naval intenzivnih bolnikov, ki mu ne more biti kos še tako razvit zdravstveni sistem, je spomnil.

Bitenc pozdravil Nočevo izjavo

Ob tem je direktor Geneplaneta Marko Bitenc na Twitterju pozdravil pojasnila Marka Noča, ki je njihove ventilatorje "ocenil kot ustrezne".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  05 .05. 2020 ob  20: 41
Res nas vlečete za jajca in nas imate za mone.
Tudi moja freza gre 300 na uro z DODATKI...MA NI TO TO!!! Zastopiste al ne zastopiste, da ste usrali vse, kar usrat se je dalojQuery112307511784887837969_1588703841631?

Nagradno vprašanje
FjakaMen je kupil Golfe za Mercedese in jih plačal, kot da so Rolce Royci. Kdo ve zakaj???

Nagrada. Maska za vsak dan, uporabna dve uri, cena 5,20 na kos.