NATEČAJ TURISTIČNO GOSTINSKE ZBORNICE: Ocenjevali bodo najboljše krofe v slovenski kulinariki

Slovenija

Turistično gostinska zbornica se je odločila, da kljub slabim epidemiološkim razmeram počasti pust, odlično slovensko kulinariko in projekt Slovenija evropska gastronomska regija 2021 ter tako skuša vliti malo optimizma v panogo. V torek, teden dni pred pustom, bodo ocenjevali najboljše krofe v slovenski kulinariki, so sporočili.

Dogodek Ustvari svoj krof bo potekal hibridno, kjer bo strokovna komisija na eni lokaciji ocenjevala najboljši krof v slovenski kulinariki, prenos pa si boste gledalci lahko ogledali na spletu. Zmagovalec bo pridobil naziv Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki ga bo lahko uporabljal za obdobje enega leta, so sporočili iz zbornice.

V okviru dogodka bo etnolog Janez Bogataj predstavil tudi izročilo peke krofov na Slovenskem. Po njegovih besedah razvojne korenine krofov segajo do cesarskega Dunaja, kjer naj bi jih začela pripravljati dvorna kuharica Cecilija Krapf. Izvirni cesarski krofi so bili veliko manjši od naših. V premeru za en grižljaj, nadevani z marmelado in ocvrti na maslu.

Izum se je razširil po monarhiji in na Slovenskem dobil razne izpeljave, tako po načinu priprave, velikosti, kot po nadevih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija