NASTAJA PANIKA ZARADI PORASTA OKUŽB? O ukrepih danes strokovna skupina, jutri še vlada

Slovenija

Danes se bo znova sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19. V sredo pa bo o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb odločala tudi vlada, je na današnji novinarski konferenci napovedal vladni govornik Jelko Kacin. Kot je dejal, ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih.

Bojana Beović, vodja strokovne skupine 

Število okuženih je v ponedeljek namreč znova naraslo, potrdili so 13 novih primerov. Med temi je bilo šest primerov vnešenih iz tujine, in sicer trije iz Bosne in Hercegovine, po en pa iz Srbije, Kosova in s Hrvaške. Nadaljnjih pet primerov je povezanih z vnešenimi primeri iz tujine, en primer še preiskujejo, pri enem pa je vir okužbe neznan.

Kot je na danes pojasnil Kacin, so pet primerov zabeležili na eni točki. Radio 94 pa poroča, da naj bi te okužbe zabeležili v gospodarskem subjektu v občini Pivka, vnesene pa naj bi bile iz tujine.

Vsi ostali primeri pa so individualni in so porazdeljeni po celotni Sloveniji, je še povedal Kacin.

Mario Fafangel

Fafangel: Težko govorimo o drugem valu

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je danes opozoril, da težko govorimo o drugem valu epidemije in da gre v resnici za vrhove iste epidemije. "Na svetovni ravni se pandemija nadaljuje, v Evropi pa se številke držijo na stabilni ravni," je opozoril. "Absolutno ni nula. Absolutno ni čas, ko ne bi potrebovali več nobenega ukrepa," je dodal.

Ob nekoliko višji številki novih okužb v ponedeljek je poudaril, da je ta številka res višja, a absolutno majhna. "Stanje v Sloveniji je še vedno zelo dobro v primerjavi s povprečjem EU," je dejal Fafangel. Po njegovih navedbah je število odkritih okužb odvisno tudi od testiranja. Med vikendi se namreč testira manj ljudi, zato je v začetku tedna mogoče pričakovati nekaj več okuženih.

A trenutna številka po njegovih besedah še ne kaže jasnega trenda naraščanja okužb. "Če bo številka tako nihala, to pomeni, da se zadeve obvladuje. Če bo trend jasno naraščal, bomo pa seveda svetovali različne ukrepe," je napovedal.

Ob tem je izpostavil, da je ob rahljanju ukrepov večje tudi število kontaktov oseb, ki so okužene s koronavirusom. Zato je pozval vse, ki prihajajo iz tujine in morajo v karanteno, naj v karanteni ostanejo. Tako bo tudi breme za zdravstveni sistem in epidemiološko službo manjše, saj bo manj novih okužb, je še pojasni.

Fafangel je ljudi pozval k samozaščitnemu ravnanju, predvsem spoštovanju primerne medsebojne razdalje, higieni kašlja in higieni rok. Ob prihajajočih poletnih počitnicah pa svetuje odgovorno druženje oziroma druženje v omejenem krogu ljudi, da "če bi že prišlo do kontakta, bi se okužba razširila v omejeni skupini", je poudaril. "S tem lahko obvladujemo tveganje, ne da bi šli v ekstreme, ki so nerealistični," je še dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DajnO |  23 .06. 2020 ob  14: 37
Saj je panika. Na Obali je že veliko okuženih, nihče ne pove da so doma v karanteni ljudje zaposleni na UE Koper.