Našli mrtvega delfina, nekdo ga je ustrelil

Dobri delfin (Tursiops truncatus), najden 10. septembra na otoku Sv. Juraja pri Vrsarju, je poginil zaradi rane, ki jo je povzročil metek strelnega orožja. Gre torej za kaznivo dejanje protizakonitega odstrela zaščitene živali.

"Pregledali smo kadaver in ugotovili, da je šlo za odraslega samca vrste dobri delfin. Ko smo prejeli kadaver, je ta bil star približno teden dni. Kljub temu je vzrok za smrt jasen. Rana, ki jo je povzročilo strelno orožje, je bila zanj usodna, saj mu je metek prebil hrbtni del, pa tudi pljuča," je za istranews.in dejal Tomislav Gomerčić iz zavoda za biologijo Veterinarske fakultete v Zagrebu.

"Smrt je nastopila kmalu po streljanju, saj je pljuča zalila kri," je še dejal Gomerčić. Po vsej verjetnosti je delfina nekdo ustrelil na odprtem morju, ko je ta skočil iz vode. Težava s pobijanjem delfinov v hrvaški Istri sicer ni nova, saj ribiči pogosto uporabljajo to metodo, da bi izkoreninili problem potrganih mrež, ki so v večini primerov prav delo delfinov.

r |  22 .09. 2013 ob  12: 56
ni besed za taka dejanja!!!
športni ribič |  22 .09. 2013 ob  08: 19
Profesjonalni ribiči = "KRIMINALCI"!Ni dovolj s harpuno nad delfine,sedaj tudi s puško,jutri z dinamitom.Kje so tukaj oblasti?Ne samo da uničujejo morje zaradi pohlepa,tudi ubijajo vse kar je v njem živega!To se ne dogaja samo na Hrvaškem,ampak nažalost tudi pri nas v Sloveniji.To je odraz ribiške kulture,ki je pri nas manka.Prof.ribič je lahko vsak,ki se za to odloči,tudi psihopati in kriminalci!