Nasilje v Egiptu zahtevalo že najmanj 70 življenj

Kronika

Med protesti islamistov je bilo danes v Egiptu ubitih že najmanj 70 ljudi. Največ žrtev je bilo na trgu Ramzes v Kairu, kjer je policija ubila najmanj 45 demonstrantov. Egiptovska začasna vlada je ostre ukrepe proti protestnikom utemeljila s sporočilom, da se spopada "z zlobno teroristično zaroto" Muslimanske bratovščine.

Z egiptovskega notranjega ministrstva so sporočili, da je več deset protestnikov pri trgu Ramzes, kamor je Muslimanska bratovščina pozvala podpornike na današnji "petek jeze", napadlo bližnjo policijsko postajo. Izbruhnilo je streljanje, pri čemer je bilo ubitih več civilistov.

Po navedbah prič pa v spopadih ne sodelujejo le islamistični protestniki in varnostne sile, temveč tudi okoliški prebivalci, ki so demonstrante napadli s kamenjem in noži, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Egiptovsko vlado podpira tudi Savdska Arabija

Medtem je v odzivu na nasilje egiptovska začasna vlada zatrdila, da se bori proti teroristični zaroti Muslimanske bratovščine. "Vlada, oborožene sile, policija in prebivalci Egipta so združeni v boju proti zlobni teroristični zaroti Muslimanske bratovščine," je sporočila egiptovska vlada.

Podporo egiptovski vladi pri boju proti temu "terorizmu" pa je izrekla tudi Savdska Arabija. Savdski kralj Abdulah je danes obljubil podporo svoje države pri egiptovskem boju proti "terorizmu" in zatrdil, da ima začasna vlada Egipta za ta boj "legitimno pravico".

"Savdska Arabija podpira svoje egiptovske brate pri boju proti terorizmu, deviantnosti in uporu ter proti tistim, ki se poskušajo vpletati v notranje zadeve Egipta in njegove legitimne pravice pri zaviranju tistih, ki zavajajo njegovo prebivalstvo," je dejal kralj.

Nasilje zahtevalo skoraj 600 žrtev

Egipt se je sicer moral od sredinega nasilja, ki je zahtevalo skoraj 600 žrtev, soočiti z ostrimi obsodbami mednarodne skupnosti. A kralj Abdulah je arabski in muslimanski svet pozval, naj se uprejo tistim, ki "poskušajo destabilizirati Egipt".

"Tisti, ki se vmešavajo v egiptovske zadeve, morajo vedeti, da širijo upor in podpirajo terorizem," je dodal Abdulah. Savdska Arabija je sicer pozdravila vojaško odstavitev Mohameda Mursija s položaja predsednika, Abdulah pa je bil tudi prvi tuji državni poglavar, ki je egiptovskemu začasnemu predsedniku Aldiju Mansurju čestital nekaj ur po imenovanju.