NASILJE NA FRANCOSKIH ULICAH SE NADALJUJE: Macron pa govori o višjih plačah in manj obdavčenih pokojninah

Svet

Francoska vlada bo danes poskušala prepričati poslance in javnost, da je predsednik države Emmanuel Macron v svojem govoru izpolnil zahteve gibanja rumenih jopičev. Protestniki so sicer izrazili razočaranje in napovedali, da bodo protestirali naprej.

Premier Edouard Philippe bo danes poslancem predstavil ukrepe, ki jih je v ponedeljek v televizijskem nagovoru narodu napovedal Macron. Predsednik države je poskušal z govorom zajeziti upor, ki je sprožil nasilne proteste po vsej državi.

Macron je v govoru napovedal zvišanje minimalne plače za 100 evrov in znižanje obdavčitve pokojnin, ki jo je uvedla njegova vlada. Za zdaj sicer ni jasno, kako namerava vlada financirati te ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Macronovem govoru so številni protestniki napovedali, da bodo nadaljevali z blokadami in pozvali k novim protestom po državi v soboto. To bo peta zaporedna sobota protestov po vsej Franciji od 17. novembra, ko se je začelo gibanje rumenih jopičev.

Do napovedanih ukrepov so kritični tudi na levici in skrajni desnici. Vodja francoske levice Jean-Luc Melenchon in vodja socialistov Olivier Faure očitata Macronu, da uvaja ukrepe, ki jih bodo plačali običajni državljani, ne pa bogati.

Vodja skrajnega desničarskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen pa je tvitnila, da je Macron priznal nekatere napake v fiskalni politiki, ni pa želel priznati, da je sporen model, ki ga zagovarja.

Protesti, ki so do zdaj Francijo stali veliko denarja, so največja preizkušnja za Macrona, odkar je maja lani prevzel predsedniški položaj. Od takrat je njegova priljubljenost strmoglavila, kritiki pa mu očitajo, da je naklonjen bogatim in da ne naredi dovolj za ljudi v težavah, zlasti na francoskem podeželju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija