NAŠI VOJAKI DOMA: "Častnik ostaja tam, slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra" (FOTO)

Slovenija

Slovenski vojaki, ki so bili na misiji Neomajna odločenost v iraškem Erbilu, so včeraj okoli 21.50 pristali na brniškem letališču, so potrdili na obrambnem ministrstvu. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.

Pripadniki slovenske vojske so se iz Erbila odpravili popoldne. Najprej so šli na letališče v Ankari, od tam pa z vladnim letalom falcon do letališča Jožeta Pučnika, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Marjan Sirk. To je bil eden od načrtov za vrnitev, ki jih je imela vojska pripravljene, je dodal.

"Premik vojaške enote z območja operacije je zahteven postopek, zato več informacij med samim premikom slovenska vojska nikoli ni in tudi sedaj ni posredovala," je pojasnil. "Razumemo zanimanje medijev in javnosti, vendar trdno stojimo na stališču, da interes vedeti v takšnih primerih ne bi smel imeti absolutne prednosti pred varnostjo izvedbe. In kot organizacija, ki skrbi za varnost svojih pripadnikov, bomo v slovenski vojski tako postopali tudi v bodoče," je poudaril.

Sprva je bila predvidena evakuacija skupaj z nemškimi vojaki, ker so se varnostne razmere umirile, pa gre zdaj za relokacijo, je povedal Sirk. Nemški vojaki medtem ostajajo v Erbilu. Sirk je dejal, da ni bilo negativnih odzivov drugih partnerjev na misiji na slovensko relokacijo.

"Mi se ne umikamo iz operacije. Častnik, ki deluje v poveljstvu operacije v Tampi, ostaja tam, slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra in mi se bomo vrnili, ko se bo usposabljanje spet začelo," je pojasnil.

V skladu z načrtom bo nov kontingent v Irak napoten 1. februarja, v primeru da se začne usposabljanje kakšen dan prej, pa bodo temu prilagodili svoje načrte in napotitev morda izvedli tudi prej. Po nekaterih informacijah naj bi se začelo januarja, vendar točnega datuma ne vedo, je dejal. Pripadniki novega kontingenta so sicer že pripravljeni na napotitev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .01. 2020 ob  16: 54
ven iz NATO !!!!