NAS TRST PREHITEVA? Pristanišče se namerava še naprej razvijati ob pomoči Kitajcev

Trst

Pristanišče Trst, ki v ponedeljek praznuje 300. obletnico ustanovitve, se namerava še naprej razvijati ob pomoči Kitajcev. Pristaniška uprava bo prihodnji teden ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Italiji podpisala sporazum, ki med drugim predvideva nadaljnji razvoj železniške povezave med Trstom in vzhodno Evropo.

Po teh načrtih bo gradbeno podjetje China Communications Construcion Company (CCCC), ki trenutno v Košicah na Slovaškem gradi logistično vozlišče v velikosti enega milijona kvadratnih metrov, postalo partner tržaškega pristanišča. "Za nas je Slovaška pomemben razvojni trg," je za milanski poslovni časnik Sole 24 Ore dejal predsednik pristaniške uprave v Trstu Zeno D'Agostino.

V tržaškem pristanišču razmišljajo tudi o sodelovanju s CCCC na Kitajskem. "Razmišljamo o logističnih platformah, ki bi jih CCCC gradil ali upravljal. Te platforme bi lahko bile zanimive za izvoz naših izdelkov. Biti navzoč na Kitajskem bi bilo lahko zanimivo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal D'Agostino.

Trst je bil tudi leta 2018 največje pristanišče v Italiji

V celem letu so pretovorili 62,7 milijona ton blaga, kar je 1,2 odstotka več kot v letu 2017. Ob tem so tudi lani spodbujali navezavo pristanišča na železnico - iz Trsta je odpeljalo skoraj 10.000 vlakov, kar je 12 odstotkov več kot leta 2017. Letos pričakujejo nadaljnje povečanje za 10 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  18 .03. 2019 ob  09: 06
No zdaj pa lahko pocasi koncamo s to farso Luke Koper. Pac nase pristanisce je in po postajalo zmeraj vec irrilevantno. Lahko koncno zapremo to luko ki prinasa samo slabo placana delovna mesta, visje davke, in onesnazevanje?

Komunisti, povsod so | 16 .03. 2019 ob 23: 38 : Glej ki luko koper so financirali anglezi kot pogoj ,da Tito pusti Trst italiji. Luka Koper je bila zgrajena iz politicnih razlogov, ne logisticnih. Tako ,da zahvali se komunistom ce imas Luko Koper.
Komunisti, povsod so |  16 .03. 2019 ob  23: 38
Prehiteva, poteptava, natepava, poje in pokaka. In pobruha za desert. Še 5-10 let bomo brez proge oz. dokler bodo ★jugo-ščavi★ na oblasti.
kjessi |  16 .03. 2019 ob  18: 17
Je bivši župan hotel pripeljati Kitajce, pa so se vsi posmehovali. Pa tudi za 2 tir ga ni vzel nihče resno. V Trstu razmišljajp drugače.