NAS MORA ZARADI POGOSTIH POTRESOV SKRBETI? Seizmografi tedensko zabeležijo tudi do 100 sunkov, še najmanj na Obali

Slovenija

V zadnjih dneh so se tla na Slovenskem kar nekajkrat stresla, nazadnje smo o potresu poročali prav danes. Kot pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso), potresov, ki so se zgodili letos januarja ne štejemo med močnejše, šibek potres pa je le izjemoma lahko predhodnik močnejšega potresa. V zadnjem obdobju je najmočnejši potres leta 1998 zatresel Posočje, njegova magnituda je bila 5,7. Sledilo mu je večje število popotresov. Marsikateri popotresni sunek so takrat čutili tudi prebivalci Slovenije.

Potresi so pojav, ki neprestano poteka na vsej zemeljski obli.

"Pri potresih gre za pojav, ki neprestano poteka na vsej zemeljski obli in jih ne moremo napovedati. Res pa je, da se v določenem časovnem obdobju lahko zgodi več potresov," pravijo na Arsu.

Tla so se v minulih dneh pogosto stresla v Beli Krajini in na Primorskem, a ti potresi med seboj niso povezani. Kot pravijo na Arsu se potresi pojavljajo na območju celotne Slovenije, še najmanj jih je v severovzhodnem delu in na obalnem območju.

V 2019 je državna mreža potresnih opazovalnic zabeležila 2181 lokalnih potresov. Najmočnejši izmed njih (z lokalno magnitudo 3,4) se je zgodil 1. oktobra ob 22.24 UTC (oziroma 2. oktobra ob 0.24 po lokalnem čas) na območju Snežnika.

Dnevne statistike potresov na Arsu ne vodijo, običajno pa seizmografi zabeležijo med 50 in 100 dogodkov tedensko, od teh državljani čutijo enega do dva močnejša potresa

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija