NARAVA KOT SREDIŠČE DOGAJANJA: V Posočju si prizadevajo za nadaljnji razvoj aktivnega 'outdoor' turizma (FOTO)

Slovenija

V Posočju si prizadevajo za nadaljnji razvoj aktivnega turizma v naravi oz. outdoor turizma. Stremeti je treba h kakovostni ponudbi, turistična infrastruktura in dogodki pa morajo potekati v skladu s cilji lokalne skupnosti, so se strinjali udeleženci včerajšnje skupne novinarske konference.

Kot enega od takšnih dogodkov so izpostavili Soča Outdoor Festival, ki se bo letos odvil med 28. in 30. junijem. Ta se odvija na sotočju Tolminke in Soče pri Tolminu, sicer bolj poznanem po koncertnih festivalih, katerih delovanje je občina Tolmin z odlokom v zadnjih letih precej regulirala.

Tolminski župan Alen Červ je izrazil veselje, da so v Posočju tudi dogodki, ki naravnih danosti ne uporabljajo le kot kuliso, ampak kot središče dogajanja. Organizatorji Soča Outdoor Festivala zelo pazijo, da so vse njihove aktivnosti izvedene v sporazumu z lokalno skupnostjo ter da s svojo prisotnostjo ne obremenjujejo okolja.

Organizatorji tega festivala poudarjajo pomen ekologije. Ne uporabljamo denimo plastike za enkratno uporabo, tekmovalce pa spodbujamo, da prinesejo lastne lončke za pijačo, je povedal predstavnik organizatorjev Peter Dakskobler.

Ta tekaški dogodek je skladen s strategijo razvoja turizma v Posočju, je povedala vršilka dolžnosti direktorja Zavoda za turizem Dolina Soče Erika Kašca Špolad. Poteka na širšem območju ter ne obremenjuje okolja in turistično najbolj obiskanih točk.

Na zavodu se bodo še naprej trudili razbremenjevati središča večjih naselij v dolini, je povedala Kašca Špolad. Tako bodo denimo v Tolminska korita obiskovalce s posebnim avtobusom vozili z novega oddaljenega parkirišča. Pred kratkim so v Breginjskem kotu odprli tri stranske etape daljinske pohodniške poti Juliana Trail.

NORI NA OUTDOOR ???? Pred poletno sezono smo pri Sotočju, ki za Tolmin(sko) predstavlja izredno razvojno priložnost...

Objavil/a Peter Dakskobler dne Ponedeljek, 17. junij 2024

Omejitev obiska v Koritih na 200 obiskovalcev na uro se je izkazala kot dobra, na koncu je bilo obiskovalcev celo več kot pred omejitvijo, je dejala Kašca Špolad. Na zavodu razvijajo tudi čezmejni kolesarski projekt, prisotnost pohodništva bodo utrjevali tudi prihodnje leto v sklopu evropske prestolnice kulture.

Sogovorniki so opozorili na pomembnost infrastrukture. Nedelovanje smučišča Kanin je drastično znižalo nočitve v celotni dolini, je dejala direktorica Severnoprimorske gospodarske zbornice Brigita Habjan Štolfa. Drug primer je kolesarski center v Robidišču, ki je zaradi nesoglasij z agrarno skupnostjo, lastnikom zemljišč, na katerih so kolesarske poti, trenutno miruje.

Kot je še povedal Dakskobler, bodo letos na Sotočju organizirali stalno gostinsko ponudbo. Pod imenom Julian Alps Bike Week bodo razvijali tudi rekreativno kolesarstvo, pri čemer se bodo povezali z gorenjsko stranjo in organizatorji Juriša na Vršič.

Po besedah tolminskega župana si v prihodnje želijo vse Posočje povezati tako s pohodniškimi potmi kot kolesarskimi stezami. Cilj pa je, da bi večina obiskovalcev v dolino prišla z javnim prevozom in da cest ne bi obremenjevali z avtomobili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija