NAPOVEDI ŽUPANOV ZA LETO 2024, BRŽAN: "S podnebnimi spremembami se bomo morali spopasti zelo odločno" (INTERVJU)

Koper

Kateri so bili vrhunci preteklega leta, kako so preživeli božično-novoletne praznike in ali je kdo izmed njih pisal kateremu od dobrih treh mož, ki so decembra obdarovali. Vse to smo povprašali štiri istrske župane, zanimalo pa nas je tudi, kako so osebno doživeli preteklo leto in ali v 2024 zrejo z optimizmom. In še, kaj lahko občani od njih pričakujejo v letu, ki je pred nami – katere večje naložbe se obetajo in kje bo nekaj več izzivov. Vsak izmed njih pa ima tudi svojo obljubo občanom in občankam. Serijo intervjujev začenjamo s koprskim županom Alešem Bržanom.

Uvodoma nas zanima, po čem si boste zapomnili leto 2023?

Zagotovo je bil zame najlepši trenutek lanskega leta odprtje nove šole Oskarja Kovačiča na Škofijah. Ne samo zaradi veselja otrok, njihovih staršev ter učiteljic in učiteljev, ki so dobili najlepšo šolo v Sloveniji, ampak tudi zato, ker smo s tem objektom presegli vsa nesoglasja in delitve, ki jih je v našo skupnost zarezala stara šola.

Naslednje vprašanje pa v nekoliko šaljivem tonu – ste pisali kateremu od treh dobrih mož? Če ja, kaj ste si zaželeli in ali se je vaša želja izpolnila?

Življenje me je naučilo, da se želje ne uresničujejo na papirju, ampak je vanje praviloma treba vložiti veliko trdega dela. No, včasih potrebuješ tudi kanček sreče in upam, da mi ga bo kateri izmed treh dobrih mož naklonil, čeprav od mene ni prejel nobenega pisma.

Kje in kako ste praznovali božič in novo leto?

Letošnje praznike sem v celoti posvetil družini. Zaradi moje službe smo čez leto čisto premalo skupaj in res sem vesel vsake priložnosti, ko sem lahko z mojimi kar nekaj dni zapored.

Kako ste osebno doživeli preteklo leto in s kakšnimi očmi zrete v leto, v katerega smo vstopili?

Za nami je še eno leto hitrega razvoja in številnih uspešnih projektov, predvsem na področju komunalne in prometne infrastrukture, a žal tudi še eno leto, ko nam je narava pokazale zobe. Po zgodovinski suši iz prejšnjega poletja smo se lani spopadli še z zgodovinskimi poplavami. Podnebne spremembe v Kopru sedaj že redno povzročajo veliko materialno in gospodarsko škodo, zato se bomo morali z njimi zelo odločno spopasti že letos. Eden izmed načinov za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov je zagotovo prehod na obnovljive vire energije. Mestna občina Koper zato pravkar postavlja sončno elektrarno na parkirni hiši Sonce in bo v prihodnjih letih s sončnimi paneli prekrivala vse strehe javnih objektov, kjer je to možno. Do konca prihodnjega leta bomo izvedli tudi investicijo v urejanje odvodnega sistema območja Semedelske Bonifike v Kopru, in sicer bomo zgradili zadrževalnik oziroma manjše jezerce, ki bo zagotavljalo ustrezno poplavno varnost tega območja. V sodelovanju z direkcijo za vode načrtujemo tudi celovito rešitev protipoplavne zaščite ob Badaševici, vse od Šalare do izliva v morje.

Kaj lahko občani vaše občine pričakujejo v letu 2024? Kateri večji projekti oziroma naložbe se obetajo? Katero področje pa bo morda za vas nekoliko večji izziv?

Najprej bomo zaključili dve pomembni naložbi, ki jih vodimo v partnerstvu z državo. V prva izmed 166 novih javnih najemnih stanovanj v soseski nad Dolinsko se bodo naše mlade družine vselile že letos. Zaključili bomo prenovo osnovne šole in gimnazije z italijanskim učnim jezikom v stavbi Collegio dei Nobili, prenovo koprskega zvonika in gradnjo vstopne točke Kraški rob. Imamo pa, seveda, tudi sami nove, zelo ambiciozne načrte za letos. Po Muzejskem parku bomo sedaj uredili še sosednji Muzejski trg in Kopališče Žusterna, prenovili vrtca v Rižani in na Markovcu, sanirali parkirno hišo na Krožni ulici … Tudi leto 2024 bo v Kopru takšno, kot so jih občanke in občani vajeni pod mojim vodstvom. Zelo delovno, učinkovito in v sodelovanju z javnostjo.

Kakšna je vaša obljuba občanom in občankam v letu 2024?

Tudi v tako negotovih časih, kot jih živimo sedaj, se lahko zanesete, da vam bo Mestna občina Koper odločno stala ob strani. Želim si, da bi bilo leto 2024 za vse zares srečno, uspešno in zdravo ter verjamem, da za veliko večino tudi bo. A smo hkrati pripravljeni priskočiti tudi na pomoč tistim, ki bi se zaradi različnih okoliščin znašli v stiski. Koper bo ostal trdna in povezana skupnost, ki zna in zmore obvarovati dostojanstvo vsake posameznice in posameznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  14 .01. 2024 ob  02: 31
-1
Po slavnem govoru 13 letnice Grete Tunberg se je zacel svet zavedat podnebnih sprememb.
Pomembne so postale emisije Co2 v okolje,zivinoreja ter kurjenje na prostem.
Znanstvena raziskava je pokazala da je umetno ustvarjenega Co2 ena desetinka procenta sicer pa je potreben za rast rastlin in brez zivljenje nebi obstajalo.
Ali lahko popravimo trenutno stanje in obrnemo stvari nazaj in v kolkem casu lahko pricakujemo rezultat?
Stvari so meglene in lahko samo ugibamo,vsekakor pa neodvisnost Evrope od Ruske nafte in plina so zelje politicne sfere tako USA kot Evrope.
Lahko poglej sliko Afrike,arabskih dezel,Indije,J Amerike.
Ali res verjames da bos naredil spremembo?
Martin Kacur |  11 .01. 2024 ob  20: 41
Ja, naj kanalizacijo dela.
Fošina |  11 .01. 2024 ob  19: 44
@Martin Kacur

Mislim, da bi bilo točno 211 slovenskih občin proti takšni pobudi in najbrž tam okoli 89 poslancev. :D

Verjemi mi, da si nobena občina ne želi še dodatnih obveznosti poleg teh, ki jih že ima in da državi niti na misel ne pride, da bi občinam dale še več denarja, tudi če bi se pri tem kakšne obveznosti znebile. Saj se strinjam s tabo, da je treba koprski primestni promet okrepit, samo je treba Ministrstvo za infrastrukturo nadlegovat, ne Bržana. Naj on še naprej raje kanalizacijo dela. Še tri mesece in bodo pred mojo hišo. :)
Martin Kacur |  11 .01. 2024 ob  18: 04
Fošina, ma kaj nebi ravno on lahko dal pobudo za spremembo zakona? Je pa lahko nekje tudi prvi s kako pobudo. Tako kot se zakon sprejme se lahko tudi spremeni. Ali bomo vrgli puško v koruzo?
Fošina |  11 .01. 2024 ob  17: 45
@Martin Kacur

V Sloveniji imamo Zakon o prevozih v cestnem prometu (50. člen ZPCP, če boš guglal), ki natančno določa, da država zagotavlja vse javne linijske prevoze, razen mestnega. Tudi če bi občine hotele kršit zakon in same uredit primestni promet, tega dejansko ne morejo, ker nimajo pravne podlage za razpisat koncesijo za avtobusnega prevoznika.

Sem se pozanimal, ker mi ni bilo jasno, zakaj je v Kopru razmeroma dobro urejen mestni promet, v mesto se pa z busom skoraj ne da prit.
Martin Kacur |  11 .01. 2024 ob  16: 50
Če hoče ķaj naredit naj zjutraj in po 15 šteje avte, ki gredo v Koper in obratno. Lahko bo izračunal koliko ton co2 in drugih žlahtnih plinov gre v zrak. Mogoče mu bo po tem svanulo, da bi lahko uredil mestni in primestni javni prevoz.
Zvitalisica |  11 .01. 2024 ob  15: 51
11
Tudi ta, ki sicer nima kaj pokazat odkar se je "uhlebio" na obcini, trli brli o vremenu. Sto poletij je bilo ze bolj vrocih in sto zim takih kot nestetokrat prej.
Ampak treba je bit na liniji, lesti pravim v rit, govoriti kar ti narocijo, se do Bruslja lahko prides, ce se prej ne razpade vse skupaj!