NAPOVEDI NISO DOBRE, PREJ ZELO ZASKRBLJUJOČE: To čaka Evropo v prihodnosti

Svet

V Evropi bodo v prihodnosti poletja in zime bolj suhe, napovedujejo raziskovalci nemške državne meteorološke službe DWD. Količina padavin v Sredozemlju se bo na dolgi rok zmanjšala, v kolikšni meri, pa bo odvisno od obsega globalnega segrevanja. Raziskava predvideva tudi nevarnost večje suše v srednji in zlasti v zahodni Evropi.

Klimatologi opozarjajo, da se Evropa od letošnje pomladi sooča z obsežno sušo, ki je močno vplivala na vodostaj rek in kmetijstvo ter povzročila omejitve porabe vode. V nekaterih delih Evrope je bilo tudi pozimi suho, med drugim v severni Italiji, izsledke raziskave povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V osrednjem Sredozemlju so doživeli četrto najbolj suho pomlad po letu 1901, v Nemčiji pa je bila skoraj vsaka pomlad od leta 2009 presuha.

V naslednjih treh mesecih se lahko pojavi suša tudi v večjem delu Evrope, saj bodo po prvih izračunih ti spet bolj suhi od dolgoletnega povprečja za obdobje med 1991 in 2020.

Pomanjkanje padavin so raziskovalci zaznali v skoraj vseh enajstih preučevanih evropskih regijah. Le baltske države in Skandinavija so imele v zadnjih mesecih dovolj padavin.

Po drugi strani je imela Padska nižina na severu Italije, ki jo trenutno pesti huda suša, od avgusta 2021, z izjemo novembra, podpovprečne količine padavin. To območje največje količine padavin zabeleži med majem in novembrom, vendar je od avgusta 2021 v petih od teh mesecev padlo le od 50 do 75 odstotkov običajne količine padavin.

Tudi v srednji Evropi so od lanskega septembra dalje zabeležili podpovprečne količine dežja. Edina izjema je bil februar 2022.

Marec 2022 je bil izjemno suh, saj je padla le tretjina običajnih količin padavin, raziskavo še povzema dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  10 .07. 2022 ob  14: 19
-8
No vidite, nabasan mi zmeraj pomaga.
Ne bo treba prenašat še kake nove no-global-warming štronce, ker so to že tile naši no-vax-pro-Putin služabniki.
Bi treba najt nek nov izraz tipo "Putinove uši", "Putinovi prdci", "Putinovi drekci".
manemebasat |  10 .07. 2022 ob  13: 54
Pjero, ni mi jasno kako dihaš, če imaš stalno glavo v riti.
Pjero Shriba |  10 .07. 2022 ob  12: 10
-10
Joj nas!
Alora zdaj bomo po invaziji no-vax-pro-Putin privržencev morali prenašat še kake no-global-warming štronce.