NAPOVED ZA 2023: Bo letošnje poletje še bolj sušno kot lansko?

Svet

Po napovedih Raziskovalnega središča Evropske komisije bi lahko bilo letošnje poletje še bolj sušno kot lansko, takšni podnebni in vremenski vzorci pa bodo v prihodnosti pogostejši. Po ocenah strokovnjakov grozi kar 17 odstotkom Evropejcev visoko tveganje za pomanjkanje vode, krizne razmere z vodo pa bi lahko ogrozile tudi kmetijstvo in proizvodnjo energije. 

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (JRC) je objavilo poročilo o suši v Evropi, v katerem so predstavljene posledice izjemno suhe in tople zime v letu 2022, kar je povzročilo zgodovinsko nizko količino snežne vode v Alpah ter kritično situacijo za vodne vire v Evropi. Po napovedih raziskovalcev lahko Evropa in še posebno sredozemska regija letos doživita še eno ekstremno poletje. Evropska komisija ob tem navaja, da bi lahko bilo to poletje še bolj suho kot prejšnja leta, pri čemer bodo padavine v prihodnjih tednih ključnega pomena za potek morebitne suše.

Zaradi izjemno suhe in tople zime pa se že zdaj kažejo velike anomalije pri vlažnosti tal in pretoku rek, zlasti v Franciji, Španiji in severni Italiji. Zaskrbljujoče je tudi, da suša ni prisotna samo v poletnih mesecih, ampak se zlasti v zahodni Evropi pojavlja tudi t. i. zimska suša s praznimi strugami rek ter praznimi rezervoarji podtalnice. "Vodni ekvivalent snega v Alpah je daleč pod zgodovinskim povprečjem in je celo nižji od tistega v zimi 2021-2022," navaja poročilo. "To bo povzročilo močno zmanjšanje prispevka taljenja snega k pretokom rek v perialpski regiji spomladi in zgodaj poleti 2023."

Mila zima z nadpovprečnimi temperaturami in odsotnost obilnejših padavin napoveduje zelo resno situacijo glede oskrbe s pitno vodo, oskrbo kmetijstva z vodo kot tudi krizne razmere pri proizvodnji energije. JRC zato priporoča natančno spremljanje in ustrezno rabo vode ter izvajanje ciljno usmerjenih sektorskih strategij prilagajanja in okrepljenega sodelovanja, saj se pričakuje, da bodo ti podnebni in vremenski vzorci v prihodnosti pogostejši.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija