NAPETO OZRAČJE, POGAJANJA ŠE TRAJAJO: Bo jutri zastalo delo v Luki Koper?

Koper

Današnja pogajanja med vodstvom podjetja Piloti Koper in zaposlenimi, ki so zaradi nezadovoljstva z delovnimi razmerami za sredo napovedali stavko, še trajajo. Neuradno sicer kaže, da bosta strani vendarle prišli do dogovora in da stavke, ki bi lahko ohromila delo v Luki Koper, ne bo.

Zaposleni v podjetju, ki izvaja pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču, zahtevajo zaposlitev dodatnih pilotov, nakup ustrezne varnostne opreme in novih plovil ter dvig plač, ki naj bodo primerljive tistim v konkurenčnih pristaniščih.

Že pred časom so se večinsko pridružili sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti, a v vodstvu družbe Piloti Koper so do zdaj vztrajali, da ta sindikat ni reprezentativen, in da bi morebitna stavka bila nezakonita. Obenem so v podjetju zavračali trditve zaposlenih o slabih pogojih dela. Če bi do stavke prišlo, bi ta povzročila veliko gospodarsko škodo ne le za Luko Koper, pač pa širše za slovensko gospodarstvo.

Piloti Koper je sicer zasebna družba, ki izvaja pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja in notranjih morskih voda. Pilotaža so strokovni nasveti, ki jih strokovnjak pilot daje poveljniku ladje glede vodenja ladje, da ta varno plove po pristaniščih in drugih območjih teritorialnega morja in notranjih morskih voda. Pilotaža se izvaja 24 ur na dan in sedem dni v tednu. V primeru stavke pristaniških pilotov bi tako vplutje in izplutje ladij iz koprskega pristanišča bilo močno okrnjeno, če ne bi celo zastalo.

Zaposleni poleg dodatnih zaposlitev, nakupa ustrezne varnostne opreme in novih plovil ter zvišanja plač opozarjajo tudi na potrebo po ustrezni zakonski ureditvi področja pristaniške pilotaže. Podjetje Piloti Koper namreč nima koncesije in torej niti posebne zakonske odgovornosti za izvajanje te dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija