NAMESTO TRADICIONALNEGA CHALLENGERJA, TENIŠKI FESTIVAL: V dveh tednih bo nastopilo 1000 igralcev (FOTO)

Piran

Čeprav je koronska kriza letos prekinila tradicijo teniških challengerjev na slovenski obali, je Portorož v teh dneh vseeno teniško obarvan. Na teniškem festivalu bo v prihodnjih štirinajstih dneh nastopilo skoraj tisoč igralcev v vseh starostnih kategorijah, najboljši slovenski poklicni igralci pa so odsotnost turnirjev izkoristili za priprave.

Teniška zveza Slovenije, ki že sedem let v sodelovanju z Zavarovalnico Sava pripravlja največji teniški dogodek v Sloveniji, je morala prejšnji mesec zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedati turnir. Kot pravi direktor turnirja Aljaž Kos, je korona dobila prvi niz, še zdaleč pa ne celega dvoboja. "Leto premora bomo izkoristili, da se naslednje leto vrnemo še močnejši in z novimi idejami," je poudaril direktor na novinarski konferenci v Portorožu.

"Turnir je vsako leto sestavljen iz treh delov; najbolj odmevnega ne moremo organizirati, bomo pa izpeljali oba vzporedna. Tako bomo zaradi zdravstvenega protokola teniški festival razširili na štirinajst dni in udeležencem omogočili igranje na vseh igriščih, tudi tistih, ki so bila prejšnja leta rezervirana za profesionalne igralce, hkrati pa se bo lahko še bolj posvetili korporativnemu delu, se pravi stikom s sponzorji," je dodal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Razpoložljivost igrišč so v preteklih dneh izkoristili nekateri slovenski igralci, ki so pod vodstvom kapetana reprezentance Mihe Mlakarja opravili krajše priprave. Med njimi sta bila tudi Blaž Kavčič in Blaž Rola, ki se pripravljata na vrnitev na turnirje ATP. V ženski konkurenci so se ti začeli že prejšnji teden v Palermu, v moški pa se bodo prihodnji teden.

Rola se bo podal na Češko, kjer ga najprej čaka challenger v Pragi, Kavčič pa vrnitev načrtuje sredi septembra.

Nadaljnji razpored Role bo odvisen od odpovedi igralcev na odprtem prvenstvu ZDA, ki se bo v New Yorku začelo konec avgusta. Devetindvajsetletni Ptujčan, 141. na lestvici ATP, je namreč zdaj trinajsta rezerva, če bodo odpovedim Rafaela Nadala in Rogerja Federerja sledili še nekateri, pa lahko Rola pride do nastopa na glavnem turnirju. Ugank je zaenkrat še ogromno; od prihoda in poti v ZDA, namestitve v New Yorku, zdravstvenih protokolov in omejitev ter nenazadnje karantene ob vrnitvi domov.

"Zagotovo bi rad igral v New Yorku, saj je petmesečna prekinitev dela dobro zarezala v moje finančne načrte. A po drugi strani je še toliko stvari odprtih, da o vsem skupaj raje na razmišljam preveč. Zdaj bom najprej šel v Prago in se prvič spoznal z novimi razmerami na turnirjih. Kot sem slišal, so omejitve zelo stroge, tako da kaj več kot hotela in igrišč ne bom videl," pravi Rola, ki se zaveda, da bodo posledice korona krize še dolge.

"Jaz imam srečo, da nisem odvisen le od tenisa, a vem, da se mnogo igralcev, ki so slabše uvrščeni od mene, preživlja zgolj z igranjem in treniranjem. Sploh si ne predstavljam, kako zdaj živijo, saj prihodkov nimajo, prav tako ne morejo poučevati ali si služiti denarja z drugimi oblikami tenisa. Bojim se tudi dolgoročnih posledic te pandemije, predvsem dejstva, da se bo mnogo pokroviteljev umaknilo in da bo turnirjev vedno manj," je dodal Rola.

Kavčič je štiri leta starejši od Role in skoraj 150 mest slabše uvrščen na lestvici ATP. S koncem kariere se še ne spogleduje, še posebej ne zdaj, ko je ob tej prekinitvi saniral vse poškodbe, ki so ga pestile v karieri. "Zdaj končno zjutraj vstanem iz postelje in me nič ne boli. Z veseljem grem na treninge in želim si odigrati še vsaj eno sezono brez poškodb in prekinitev," je povedal Ljubljančan, ki ima še takoimenovani "protected ranking", kar pomeni, da se lahko ne glede na svojo uvrstitev na lestvici ATP prijavi na dva turnirja. Eno možnost bo izkoristil za Roland Garros konec septembra, drugo pa upa za kakšen pripravljalni turnir pred Parizom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija