NAMESTO POSLANCEV BODO KLOPI ZASEDLI OSNOVNOŠOLCI: V DZ bo zasedal nacionalni otroški parlament

Slovenija

V DZ bo potekalo zasedanje 29. nacionalnega otroškega parlamenta, ki ga tradicionalno prireja Zveza prijateljev mladine Slovenije. Osrednja tema letošnje razprave bo nadaljevanje lanske, to je Šolstvo in šolski sistem. Mlade bo uvodoma nagovorila podpredsednica DZ Tina Heferle, pozdravni nagovor bo imel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Po samem odprtju zasedanja bo sledila razprava mladih, ki se bodo razdelili v štiri delovne skupine. Te bodo razpravljale ne teme Šola za življenje, Odnosi v šoli, Metode in načini poučevanja/učenja ter Učne vsebine. Ob 12. uri bo nato sledilo plenarno zasedanje, na katerem bodo mladi poročali o delu v skupinah, sledila bo razprava, na koncu pa razglasitev teme 30. nacionalnega otroškega parlamenta. Pridružil se jim bo tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Kot so zapisali pri zvezi prijateljev mladine, je otroški parlament javna tribuna, ki predstavlja obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah. Nacionalnega otroškega parlamenta se udeležijo osnovnošolci, ki so tekom šolskega leta že razpravljali v otroških parlamentih na razredni, šolski, mestni, občinski in regijski ravni. Projekt sicer poteka že od leta 1990 in "pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami," so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .04. 2019 ob  10: 56
najbolj nazadnjaški izmed vseh je gotovo @komunisti, povsod so. možgane so mu tako sprali, da jih nima več!!!!
Komunisti, povsod so |  08 .04. 2019 ob  08: 43
Otroci imajo sanje in pogum, za razliko od nesposobnih, mlahavih, boječih ter nazadnjaških ★anarho-rdečuhov★.