NAMESTO 23 ZDAJ LE 8 ZABOJNIKOV: Ankaran je dobil prvi podzemni ekološki otok

Ankaran

Občina Ankaran je predala v uporabo prvi podzemni ekološki otok, ki predhodnega na isti lokaciji nadomešča s kar osmimi sodobnimi podzemnimi zabojniki. Je edini ekološki otok v Ankaranu, ki je skrit očem in zagotavlja bolj urejen javni prostor, predvsem pa ima v primerjavi s klasičnim ekološkim otokom številne prednosti.

Nov podzemni ekološki otok se nahaja za trgovino v Ankaranu. 

Konec novembra so postavili prvi podzemni ekološki otok z osmimi sodobnimi, podzemnimi zabojniki. Ureditev je bila izvedena v sklopu projekta izgradnje novega parkirišča za trgovino v središču naselja, istočasno pa so bili ob ekološkem otoku in 18 novih parkirnih mestih urejeni tudi meteorna kanalizacija, podporni zid in javna razsvetljava.

Novi podzemni ekološki otok predhodnika s triindvajsetimi 1000-litrskimi zabojniki nadomešča na isti lokaciji, za trgovino in je namenjen prebivalcem Jadranske ceste 42, Regentove ulice 2, 2b, 4a, 4b, uporabljajo pa ga lahko tudi drugi bližnji stanovalci

V primerjavi s klasičnim ekološkim otokom ima podzemni otok številne prednosti: zavzame manj prostora, manj je neprijetnih vonjav, zaradi zbiranja odpadkov pod zemljo je bistveno lepšega videza, omogoča bolj urejeno in čisto javno površino, ima nižji zunanji del, zato ga lažje uporabljajo tudi starejši, otroci in invalidi. 

Večja prostornina zabojnikov omogoča tudi manjše število odvozov, s tem pa se zmanjšuje tudi hrup, ki ga ob odvozu povzročajo tovornjaki. 

Novi zabojniki imajo enake oznake kot tisti na običajnih ekoloških otokih: rjava barva predstavlja zabojnik za biološke odpadke, rumena za mešano komunalno embalažo (plastično in kovinsko), rdeča za papir in karton, zelena za steklo in črna za preostanek odpadkov, ki ne sodi v nobeno izmed ločenih frakcij. 

Za izvajalca del je bila na javnem razpisu izbrana družba Grafist d.o.o., strošek investicije pa je znašal 80.400 evrov. Upravljanje novega ekološkega otoka je prevzela Marjetica Koper

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SkateBordKite |  02 .12. 2022 ob  07: 28
-1
No no. Ni glih vse tako kot ste napisali. Primer Izola, kjer teče iz kontejnerjev dol ta svinjarija, smrdi se 10x bolj kot prej in potem mora prit se druga komunalna služba da spere z vodo to svinjarijo stran.
Nebi škodilo da se vi " vele novinarji" odpravite malo ven in se pozanimate oziroma prepricate na lastne oci da je s temi kontejnerji skoraj se vecje sranje kot prej