NAMESTO 200 TON V STRUNJANU PRIDELALI LE KAKŠNIH 40: Praznika ne bo, prihajajo pa Dnevi kakijev

Piran

Protikoronske omejitve in slaba letina so krive, da letos v Strunjanu tradicionalnega Praznika kakijev ne bo. A ne skrbite, vseeno ne boste ostali brez te "hrane bogov". Svoja vrata bodo namreč v okviru Dnevov strunjanskega kakija odprle izbrane kmetije.

"Zaradi znanih ukrepov za omejitev koronavirusa in vremenskih razmer v letošnjem letu, ko sta nasade prizadela pozeba in suša, bo letošnja prireditev Praznik kakijev odpadla," je sporočil organizator, Turistično društvo Solinar iz Strunjana. Pozeba je bila tako močna, da je pridelek oklestila tudi do 70 odstotkov. "V Strunjanu imamo vsi skupaj pri dobri letini okoli 200 ton kakijev. Letos jih bomo imeli 30 do 40 ton," nam je povedal predsednik TD Solinar Gianfranco Giassi, tudi sam pridelovalec kakijev.

Kot pravi, je sam med srečneži, ki so nekaj kakijev celo pridelali. V nasadih nasproti gostilne Sosič, denimo, so drevesa popolnoma prazna, morda je na njih 10 odstotkov siceršnje letine. Ponekod je bilo vreme bolj prizanesljivo in so drevesa tudi 70 do 80-odstotno napolnjena. "Odvisno od lege," pojasnjuje Giassi in dodaja, da je situacija "žalostna". Pridelek pa je po drugi strani tudi letos vrhunski. Le denimo pri sorti "rojo brillante" so sadeži zaradi izrazite suše veliko manjši.

Giassi odkrito priznava, da je zaradi protikoronskih omejitev organizacija dogodka, kot je bil Praznik kakijev, veliko bolj naporna in zahtevna: "PCT, kreganja, varnostniki ... to je eno dodatno breme za organizacijo." Zato bodo sicer tradicionalni praznik, ki bi letos doživel že svojo 21. leto, priredili nekoliko drugače.

V začetku novembra bodo pričeli z Dnevi strunjanskih kakijev. "Zaradi naših rednih kupcev in gostov, ki prihajajo – povpraševanje je zelo veliko – bomo odprli označene kmetije, na katerih bomo prodajali slastne kakije," je povedal Giassi. Svoja vrata bodo tako odprle Kmetija in izletniška kmetija Giassi - Žagar, Ekološka kmetija Knez Silvano, Eko kmetija Mario Giassi in Ekološka kmetija Trani Michele.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija