NAM JE OLIKA MED EPIDEMIJO POSTALA 'ŠPANSKA VAS'? Vse več žaljive in agresivne komunikacije do zdravstvenih delavcev

Slovenija

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pred sobotnim mednarodnim dnevom nenasilja opozarja na vse več žaljive, agresivne in ogrožajoče komunikacije pacientov in njihovih svojcev, ki se ne strinjajo z epidemiološkimi ukrepi. Zdravstvene in socialno varstvene zavode pozivajo, da ob primerih nasilja ukrepajo.

"Poleg anonimne, žaljive in agresivne komunikacije je vse več neposrednih in osebnih verbalnih napadov in groženj, groženj s fizičnim nasiljem pa tudi fizičnih napadov ter poškodovanja opreme in prostorov zavodov," opozarjajo v zbornici.

Poudarjajo, da so pogosto vzroki za konflikte, grožnje in nasilje stiske ljudi, njihov strah in neznanje, a to ni opravičilo za nesprejemljivo ravnanje. Predsednica zbornice Monika Ažman ob tem opominja na ničelno toleranco do nasilja nad zaposlenimi v zdravstveni in babiški negi, ne glede na vzroke. "Osnovni načeli dela izvajalcev zdravstvene in babiške nege sta etični kodeks in profesionalna komunikacija in tak odnos si zaposleni želimo tudi s strani pacientov," je poudarila Ažmanova.

Pozivom se pridružuje tudi Zdravniška zbornica Slovenije, kjer opozarjajo, da zdravstveno okolje predstavlja delo z ljudmi in da so konflikti v tem okolju štirikrat pogostejši kot drugje. "Nasilje v zdravstvenem okolju je nedobrodošlo in ima negativne posledice za vse udeležene, zato je naš cilj pravočasno prepoznavanje in uspešno preprečevanje izbruhov nasilja," sporočajo z zdravniške zbornice.

Opominjajo, da odnos gradita dva, in vse pozivajo, naj bodo zgled ustreznega odnosa. "Čeprav je nasilje na delovnem mestu odgovornost delodajalca, je poleg izvajalcev zdravstvene in babiške nege tudi slovensko zdravništvo aktivno pristopilo k ozaveščanju, izobraževanju in poročanju o izbruhih nasilja v zdravstvu. To je izziv, ki ga zmoremo samo vsi skupaj," sporočajo.

V zbornici zdravstvene nege zavode pozivajo, da se na pojave vsakršnega nasilja takoj odzovejo in nemudoma sprejmejo konkretna in natančna navodila, kako naj zaposleni ravnajo ob soočenju z nasilno komunikacijo. Njihov cilj je povečanje enotnosti zaposlenih v odzivu na primere nasilja, pa tudi varnosti, pripadnosti in skupne odgovornosti vseh zaposlenih v zavodih.

"Zbornica je zato v okviru delovne skupine za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pripravila predlog navodil, ki jih lahko zavodi uporabijo pri oblikovanju svojih internih protokolov," so sporočili z zbornice. Vodstva zavodov morajo v skladu z delovnopravno zakonodajo dosedanje varnostne ukrepe prilagoditi nastalim razmeram in ustrezno zaščititi svoje zaposlene, še poziva zbornica zdravstvene in babiške nege.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  03 .10. 2021 ob  05: 34
bella,odlično si to napisala in še res je tako...vse dobro ti želim.
vseved |  02 .10. 2021 ob  14: 06
-3
Bravo Bella. Si že podpisala izjavo, da se odrekaš vseh zdravstvenih storitev? Si pozvala svoje somišljenike da storijo isto?
Bella |  02 .10. 2021 ob  10: 35
Alfa, vse tocno napisano....vcasih so se jim ljudje klanjali in bili v strahu pred njimi, bogovi v belem, danes so dno dna zaradi vsega kar je alfa napisala. Zato tudi najmanj reakcije nespostovanja, dvigovanja glasu, pri tistih s tenkimi zivci se kaj vec. Sploh ne odobravam ampak akciji pac sledi reakcija. S to namisljeno gripico so si naredili medvedjo uslugo, clovek jim vec ne verjame, niti kuhanih jajc jim ne bi dal cuvat. Ljudje, karseda najbolje skrbite zase, izobrazujte se, najdite vec mnenj za svoje tezave, polno odlicnih nasvetov je gratis na netu od strokovnih oseb, h "krekom"
pa cim redkeje!
vseved |  02 .10. 2021 ob  08: 50
Olika je marsikomu v tej deželi neznanka. epidemija nima tukaj nič.
alfa |  02 .10. 2021 ob  06: 34
TUDI DOKTARJEM JE POSTALO NAŠE ZDRAVJE ŠPANSKA VAS...SAMO S KOVID DOBIČKOM SE UKVARJAJO IN S PREŠTEVANJEM DENARCEV,ZATO NIMAJO ČASA NITI FONA DVIGNIT