NAJVEČJI JADRALSKI DOGODEK V SLOVENSKIH VODAH: V Portorožu bo zbrana mladinska svetovna smetana razreda 470

Piran

Portorož bo med 30. junijem in 7. julijem gostil mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. Gre za največji jadralski dogodek v slovenskih vodah v letošnjem letu in enega najpomembnejših.

Mladinsko svetovno prvenstvo bodo pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, v sodelovanju z Mednarodno zvezo razreda 470 ter številnimi domačimi partnerji soorganizirali Jadralni klub Pirat ter dva kluba z italijanske strani meje, zamejski klub SIRENA Tržaški pomorski klub in Societa Velica di Barcola e Grignano. JK Pirat je tudi matični klub najboljših slovenskih jadralk Tine Mrak in Veronike Macarol

Marjan Matevljič, predsednik Jadralnega kluba Pirat: "Imamo veliko tradicijo jadranja v razredu 470, zato smo se odločili za organizacijo prvenstva. Z izgradnjo novega jadralnega centra smo pridobili prepotrebno infrastrukturo za kvalitetno izpeljavo prireditve. Prepričani smo, da bomo v sodelovanju z zamejskima kluboma naredili vse za uspeh prireditve in pripomogli k dodatni prepoznavnosti Pirana in Portoroža kot jadralske destinacije."

Slovenijo bo zastopala posadka Rok Verderber (YC Portorož) in Matej Planinšič (JK Pirat): "Zelo se veseliva, saj se bova tako lahko predstavila domačemu občinstvu. To bo dobra priložnost, da bolje prikažemo naš šport Sloveniji." 

Tina Mrak dodaja: "Gre za zelo pomemben dogodek in res sem vesela, da se bo odvijal v matičnem klubu. Zagotovo je odlična priložnost, da privabimo v naš zaliv še druge evropske in svetovne mladinske jadralce v tem razredu, ponudimo jim lahko odlične pogoje, še posebej v tem terminu, ko lahko pričakujemo raznolike vremenske razmere. Vetrovno je lahko zelo bogato prvenstvo. Z Veroniko večino treningov opraviva v tem zalivu in pred piransko punto."

V Portorožu pričakujejo okoli 80 mladih jadralcev iz približno 20 držav, prijave še potekajo.

Slovenski jadralci imajo v tem razredu v mladinski konkurenci kar nekaj odličnih uvrstitev in naslovov svetovnih prvakov. Na mladinskem SP leta 1983 sta takrat še za Jugoslavijo v avstrijskem Morbishu Mitja Kosmina in Boris Flandja za las zgrešila stopničke in v konkurenci 53 posadk zaključila na četrtem mestu. Leta 1987 je bilo mladinsko svetovno prvenstvo v Kopru in tudi dvojna zmaga v konkurecni 58 posadk iz 14 držav je šla domačinom - naslov mladinskih svetovnih prvakov sta si prijadrala Marko Kocijančič in Željko Planinšič, srebro pa sta osvojila Matjaž Antonaz in Davor Glavina.

Leta 1989 sta bila v Alicanteju tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Prva posadka, ki je uspešno zajadrala že pod slovensko zastavo, je bila Aleš Smerdu in Mitja Petrič, ki sta na mladinskem svetovnem prvenstvu v Marini di Carrara v Italiji leta 1993 v konkurenci 61 posadk osvojila peto mesto. Prvi naslov mladinskih svetovnih prvakov v 470 pod slovensko zastavo sta naslednje leto, leta 1994 na Balatonu, prijadrala Jurica Tunjič in Mitja Petrič, uspeh pa sta s šestim mestom dopolnila Smerdu in Damjan Bertok ter na desetem mestu sestri Janja in Alenka Orel. Leta 1996 sta na Poljskem Miha Staut in Peter Habjan slavila naslov mladinskih svetovnih pvakov, leta 1997 sta bila v Franciji četrta, prav tako četrta sta bila leto kasneje Simon Dekleva in Sandi Dekleva v Estoniji.  

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija