NAJHUJŠI KONFLIKT V EVROPI PO DRUGI SVETOVNI VOJNI: Mineva leto dni, odkar je Putin sprožil invazijo na Ukrajino

Svet

Mineva leto dni, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino. Pričakovanje Rusije, da bo "posebna vojaška operacija", kot jo imenuje Kremelj, trajala le nekaj dni, se po silovitem ukrajinskem odporu ni uresničilo. Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti.

Putin, ki je napad 24. februarja lani utemeljil s tem, da Ukrajina izvaja genocid na rusko govorečem vzhodu države, je s tem sprožil najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni, ki mu ob nepripravljenosti na mirovna pogajanja obeh strani ni videti konca.

Vojna je zahtevala grozovit davek. Sprožila je največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni v Evropi - osem milijonov beguncev in več kot pet milijonov notranje razseljenih. Zahtevala je več deset tisoč žrtev, tudi civilnih, uničeno je gospodarstvo Ukrajine.

Ruska agresija je naletela na oster odziv zahodnih držav, ki so proti Moskvi uvedle sankcije ter začele dobavljati vojaško pomoč Ukrajini.

Zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov se zlasti Evropa sooča z energetsko krizo, ki je sprožila vsesplošno draginjo, vojna je ogrozila tudi prehransko varnost v svetu.

Pred obletnico se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v četrtek poklonil vsem, ki so umrli. V čustvenem sporočilu je obljubil, da bo Moskva odgovarjala za nasilje in izrazil prepričanje v zmago.

Ob obletnici bosta danes potekala zasedanje Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni in virtualno srečanje voditeljev skupine G7.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  24 .02. 2023 ob  13: 11
16
Medtem ko bo danes, 24.2.2023 na dan, ko bo minilo leto dni od začetka vojne v Ukrajini v Ljubljani shod na Kongresnem trgu, se bodo na Prešernovem trgu zbrali protestniki.

STOP pošiljanju orožja v Ukrajino!
Danes 24.2.2023 ob 17:00 protest na Prešernovem trgu.

Več orožja pomeni več nasilja in ne miru!

Prijavljenega shoda se bodo udeležili tisti ki:
* razumejo razloge, zaradi katerih je bila Rusija prisiljena sprožiti samoobrambno vojaško operacijo,
* so za mir in sodelovanje z vsemi narodi v Evropi.
* so proti enostranskemu prikazovanju vojne v medijih in proti rusofobiji.
* se zavedajo nevarnosti uporabe jedrskega orožja in razširitvi sedanje vojne v Ukrajini
* zavračajo etnično čiščenje, diskriminacijo in oživljanje nacifašističnih idej sedanjega nedemokratičnega kijevskega režima