NAJEMNIKI LUCIJSKE TRŽNICE HOČEJO STREHO: "Ko pozimi pritisne vlaga iz Fazana je za znoret"

Piran

Najemnikom stojnic na lucijski tržnici je zaradi nevzdržnih razmer prekipelo. Na piranskega župana Đenia Zadkovića in direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča so naslovili odprto pismo, v katerem so spomnili, da je od dogovora o ureditvi lucijske tržnice minilo že kar nekaj časa.

Kot je so zapisali, niso niti od Zadkovića niti od Mišiča dobili nikakršnega odgovora, niti "namiga, da sta pismo prebrala". Ker so bile prejšnji teden uničene sanitarije, pravijo, da je njihov 'klic na pomoč' zdaj še toliko bolj upravičen.

Kot so zapisali v pismu Mišiču, lokalni kmetje že kar nekaj let ponujajo svoje izdelke – domačo zelenjavo, sadje in med – na tržnici v Luciji, ki je ne obiskujejo samo domačini, ampak jo radi obiščejo tudi turisti.

Najemniki: Vse je v redu, dokler je lepo vreme

"Občina je za vse ponudnike predpisala pravila ravnanja, po katerih se skrbno ravnamo in zagotavljamo visok standard ponudbe, kar je lahko v ponos kraju in občini. Žal pa se še vedno dogaja, da se izven tržnice – v izogib plačilu tržnine – pojavljajo kombi stojnice, ki nivo tržne ponudbe v občini rušijo."

Đenio Zadković

Vse je v redu, dokler je "vreme lepo, dokler ni hudega mraza in burje, dežja z vetrom in poletne pripeke". "Ko pozimi pritisne vlaga iz Fazana in ko še zapiha burja, je za znoret'. Ne moreš se dovolj obleči, da bi staknil prehlada ali še kaj več. Ko je slabo vreme, je stati na odprtem za stojnico nemogoče, pa še kupcev ni. Spoštovani direktor, prišli smo do točke, ko tako ne gre več naprej," so zapisali v pismu Mišiču.

Ob tem so opozorili na stojnice, ki so zaradi vremenskih razmer tako iztrošene, da jih ni več mogoče popravljati, ob udarih vetra se 'sesuvajo'. V njih ni mogoče shranjevati opreme, kot so stojala za senčnike, senčnike in podobno.

Gašpar Gašpar Mišič

Odvisni od vremenskih razmer

"Obračamo se na vas, da uslišite naš glas in pomagate dostojno predstavljali piransko kmetijsko gospodarstvo. Že kar nekaj let poslušamo perspektive razvoja občine, v katero je vključena tudi izgradnja nove pokrite tržnice v Luciji.

Na tržnici smo občani prepuščeni na milost in nemilost vremenskih razmer z upanjem, da se bo le kaj premaknilo za razrešitev naših težav. In ko bo prišel čas načrtovanja boljših pogojev dela na tržnici, nas ne prezrite ter nas k načrtom le povabite, da bomo s svojimi izkušnjami pripomogli k najboljši rešitvi," so zapisali.

"Arhitekti znajo marsikaj narisati, ni jim pa znano, kako deluje telo za stojnico izpostavljeno vremenu," zaključujejo pismo Mišiču, na katerega pa naj se prvi mož Okolja Piran ne bi odzval niti s potrdilom o prejemu dopisa.

Na Okolje Piran smo naslovili vprašanje, ali so pismo prejeli in kako ga komentirajo. Njihove odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
čarli |  03 .12. 2020 ob  12: 24
Žal se imajo nekateri dotični za bogove Piranske občine.
Ne samo tržnica, pač pa več stvari potrebuje nujno osvežitev in popravila infrakstrukrure.
Kolesarska cesta parenzana od tunela Valeta po Senčni poti je naravnost katastrofalna, bilo je že posredovano Občini, ma do sedaj so samo postavili rdeče označbe za kolesarsko pot.
Montažerji teh tabel, so videli situacijo in zopet nič. Ma, kaj ste slepi, ali imate res vse nas za neumne?
Prosim, dajte še kaj naredit za ljudstvo in ne samo za svoje koristi.
Tiramola  |  03 .12. 2020 ob  12: 12
Pokrita tržnica, da.
Ni pa kriv kanal Fazan.
Megla pride z morja in včasih pokrije celi severni Jadran.
DIREKTOR se ne čuti, da bi vam sploh odgovoril.
Ko pa je vprašanje prijatlov pa takoj ukrepa. Kot je bil posek zdravega borovca na Liminjanska cesti. Po posredovanju stanovalca, ki se je komaj vselil.
V dvajsetih letih pa niso pokosili niti trave. Pri sosednjem bloku pa ne dovoli posekati cipreso, katera je preblizu bloka. Čakamo.
A je GGM sedaj postal tudi gozdar in odloča kaj bo posekalo ( njegovo podjetje)
Genio mi smo glasovali za tebe ne za samovoljo direktorja......
Kakšno vlogo igra K. S. Lucija pri urejanju okolja? Lp