NAJBOLJŠI SVETOVNI JADRALCI NA NAJPOMEMBNEJŠI REGATI SEZONE V PORTOROŽU: Ceeref, ki pluje pod slovensko zastavo, je v pokalnem vodstvu

Piran

V Portorožu bodo od danes do nedelje gostili regato hitrih karbonskih enotrupnih jadrnic RC44. Tekmovanje šteje tudi kot svetovno prvenstvo razreda, tokrat pa ga prvič organizirajo v Sloveniji. Jadrnica Ceeref, ki pluje pod slovensko zastavo, je letos v pokalnem vodstvu, so sporočili organizatorji regate.

Foto: Facebook Jadralni klub Pirat Portorož/Nico Martinez

Lokalni organizator tokratnega prvenstva je portoroški Jadralni klub Pirat, ki ga pripravlja skupaj z nosilcem, razredom RC44. Svetovno prvenstvo šteje za najpomembnejšo regato sezone.

Na jadrnicah RC44 jadrajo najboljši svetovni jadralci, kot so olimpijci in svetovni prvaki različnih razredov. Aktualni svetovni prvak razreda in branilec naslova je britanska ekipa Team Aqua.

V letošnji sezoni sicer v pokalu 44Cup nastopa devet jadrnic, zaradi bolezni v eni od ekip pa bo v Portorožu nastopila flota osmih. Med njimi imata poleg slovenske Cereef še dve jadrnici na krovu tudi slovenske jadralce. Na francoskem Alephu jadra Lara Poljšak, v ekipi Monaka Team Nika sta na krovu Mitja Margon in Iztok Knafelc, trener ekipe pa je Tomaž Čopi.

Vsako regatno sezono tekmovalci v razredu RC44 obiščejo pet različnih prizorišč. Letos so odjadrali že tri regate: na Lanzarotu, v portugalskem Cascaisu in v švedskem Marstrandu. Portoroška bo četrta, nato pa se bodo ekipe in njihove jadrnice podale še v Oman.

Po treh regatah je letos v pokalnem vodstvu Ceeref, ki je bila do sedaj že dvakrat svetovni prvak razreda. Njen krmar je Igor Lah, v ekipi pa je tudi njegov sin Tine Lah.

Regato bo mogoče opazovati tudi iz Portoroža. Predsednik Jadralnega kluba Pirat in vodja organizacije Mitja Margon je povabil k ogledu tekmovanja. Kot je dejal, se bodo potrudili, da bo regatno polje čim manj oddaljeno od obale.

Jadrnice bodo privezane v Marini Portorož, kjer si obiskovalci lahko ogledajo tudi njihovo sestavljanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija