NAJBOLJ ZNAN SVIZEC NA SVETU: Kaj je napovedal za letos?

Svet

Legendarni ameriški svizec Phil iz Punxsutawneyja v ameriški zvezni državi Pensilvanija je danes napovedal še šest tednov zime. Ko je zjutraj prišel iz svojega brloga na hribčku Gobbler's Knob, je namreč v soncu videl svojo senco, kar po tradicionalem vraževerju pomeni, da zime še ne bo kmalu konec.

Če sence ne bi videl, naj bi pomlad v ZDA prišla zgodaj. Vsakoletni dogodek v Punxsutawneyju, ki leži nekaj več kot 100 kilometrov severovzhodno od Pittsburgha, izvira iz nemške legende. Dogodek vsako leto privabi na tisoče radovednežev, letos se jih je ob Philovem brlogu zbralo več deset tisoč.

Phil sicer ne daje zelo točnih napovedi. Nacionalna uprava za oceane in ozračja ZDA je izračunala, da je Phil doslej od leta 1887 zadel potek zime le v 40 odstotkih. V zadnjem desetletju je pravilne napovedi podal v letih 2013, 2014, 2016 in 2020.

Svižčev dan obeležujejo na svečnico po vseh ZDA, praznik v Punxsutawneyju pa je daleč najbolj znan. Svetovno slavo mu je prinesel film Neskončni dan iz leta 1993 z Billom Murrayjem v glavni vlogi.

Philova popularnost je privedla do tega, da so na podobno zamisel prišli tudi drugje po ZDA. Newyorški Staten Island Chuck je na primer prejšnji teden v nasprotju s Philom napovedal zgodnjo pomlad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija