NAGRADE ZA KAKOVOST NA 8. FESTIVALU NAMIZNIH OLJK: To so dobitniki priznanj (FOTO)

Koper

V petek popoldne je v Pokrajinskem muzeju Koper potekal 8. Festival namiznih oljk, ki ga je organiziral Inštutit za oljkarstvo ZRS Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper ob podpori Petzl, Piranskih solin d.o.o. in Metro food.si.

Direktor solin Aleksander Valentin in direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot s šampionom.

Letos je deset pridelovalcev oddalo 24 različnih vzorcev, 21 izmed njih pa je pridobilo certifikat kakovosti. Pred slavnostno razglasitvijo najboljših vzorcev in pokušino je potekalo strokovno predavanje Barbare Lanza iz laboratorija CREA (Svet za raziskave v kmetijstvu in ekonomsko analizo v kmetijstvu, Pescara) z naslovom Prehranske in probiotične značilnosti namiznih oljk – najnovejše raziskave.

Nagrado za najboljši vzorec namiznih oljk je letos prejela Kmetija Vojvoda Bruno in Gigliola z vzorcem Štorta, pečene oljke v oljčnem olju (šampijon). Sledila jim je Domačija Milok z vzorcem Santa Caterina v slanici (vice šampijon).

Senzorično ocenjevanje je potekalo v prostorih Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper po mednarodnih standardih za izvajanje senzoričnega ocenjevanja namiznih oljk. Komisijo so sestavljali Rok Babič, Aleksandra Ožbolt, Jadran Jakončič, Mirjana Knez, Goran Gregorič, Barbara Bajda, Blaž Kante, Ernest Kante, Igor Novak, Aleksander Jevnikar, Darinka Čalija in dr. Milena Bučar-Miklavčič.

Vsi dobitniki priznanj za kakovost.

Priznanja za kakovost so za svoje vzorce prejeli:

  • Kmetija Ricorvo Ivan Zadel (Istrska belica v slanici, Bela cerignola v slanici, Štorta v slanici),
  • Ortaona Urška in Janez Capuder (Štorta v slanici),
  • Martin Adamič Ronkaldo (Štorta v slanici),
  • Ekološka kmetija OLEA DISTRIA (Bella di spagna v slanici, Uovo di piccione v slanici, Leccino v slanici, Picholine v olju, Štorta v olju),
  • Domačija Milok (Grossa di spagna v slanici, Ascolana v slanici, Štorta v slanici),
  • Ancaria Bevčič Vlado (Štorta v slanici),
  • Cah Sabina Uljčer (Štorta v slanici),
  • Andrejeve Šmartnske dobrote (Domače sušene oljke),
  • Oljkarstvo Karlonga (Ascolana bio oljke v slanici),
  • Ruzzier Guerrino (Štorta v slanici), ki je prejel za vzorec Razkoščiščene oljke v slanici z dodatki tudi priznanje za izvirnost.

Deli novico: