NAGOVORIL JIH JE TUDI PETAN: "Naredite 20 teniških igrišč za 600.000 evrov. Kje, v pravljici?" Odločili pa so tako (VIDEO)

Piran

Piranski občinski svetniki so na današnji izredni seji odločali o nakupu zemljišč Teniškega centra v Portorožu in z 11 glasovi nakup potrdili. Spomnimo, današnja izredna seja je bila sklicana zaradi obravnavanja predloga za dopolnitev načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Piran zaradi uveljavljanja predkupne pravice na podlagi prejete ponudbe družbe Terme Čatež d.d. za odkup zemljišč "Tenis centra Portorož". Že pred tem smo poročali o domnevnem hrvaškem kupcu, sledila pa so tudi različna mnenja glede nakupa tega kompleksa. 

Kot je za Regional dejal piranski župan Đenio Zadković, so Terme Čatež d.d. trdile, da kupca imajo. "Bila je kar močna razprava, a z 11 glasovi za so svetniki uveljavljanje predkupne pravice podprli in Občina jo bo s tem uveljavila," je pojasnil. Občina je imela čas za uveljavitev predkupne pravice do 6. julija.

Kje pa bo občina dobila sredstva za ta projekt? Gre namreč za 17 zunanjih igrišč in centralni teniški stadion s 1600 sedeži tik ob morju, prodajna cena po ponudbi pa znaša za 15.754 kvadratnih metrov skupnih površin kar 4.698.093 evrov, vključno z davkom na predmetne nepremičnine, je bilo pojasnjeno na današnji seji.

Kot je pojasnil Zadković, ima Občina tri prioritetne projekte – vrte z garažno hišo, izgradnja stanovanj za mlade družine in izgradnja kanalizacije ter drugih infrastrukturnih potreb. "Žal bi mi bilo, da bi se morali enemu od teh projektov zaradi tega kredita odpovedati. Vedno sem optimist in povedal bom, kaj je tisto, o čemer smo razmišljali kot kompenzacijo. Imamo kar nekaj kvalitetnih terenov, v mojem mandatu nismo prodali še ničesar, ker ni bilo potrebno. Če bi bilo potrebno, da ne bi zvozili ekonomsko, smo še vedno na varni strani, ker imamo možnost prodati kakšno nepremičnino ali kakšno manj pomembno zemljišče. To so varovalke, če bo to potrebno," je dejal piranski župan.

Na vprašanje, ali meni, da je hrvaški kupec le 'farsa', pa je dejal, da ta možnost obstaja, a je ne morejo preveriti. "Ta moment je ta zadeva irelevantna, svetniki so zadevo podprli in to je to," je zaključil.

Burna seja

Je pa direktor občinske uprave Robert Smrekar ob začetku seje uvodoma pojasnil, da so se zaradi vprašanj glede problematike dostopnih poti naposled s termami Čatež pogovorili o treh dodatkih k ponudbi, ki zadevajo tri vsebinske sklope: dostopna asfaltirana cesta, prehodne poti in prenos vodnega dovoljenja za vrtino in črpališče vode za potrebe zamakanja. V prenos predkupne pravice pa sicer ni zajetih 7100 kvadratnih metrov zemljišč, ki so namenjena za šport in rekreacijo, v tem primeru bi vrednost oz. ceno določil sodni izvedenec ali cenilec.

Odbor za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči je dal sicer Občini Piran negativno mnenje glede odkupa omenjenih zemljišč, je na seji dejal predsednik Vojko Jevševar. Robert Smrekar je na predlog občinske svetnice SD Meire Hot pojasnil, da časa za angažiranje dodatnega izvedenca ni, se pa igrišča lahko prilagodijo za namen ostalih športov.

Davorin Petaros je izpostavil kar nekaj dvomov glede odkupa Teniškega centra Portorož in izpostavil, da Terme Čatež "niso lastnik, ki bi mu lahko iz prve zaupali". Izrazil je, da zadevo razume kot "izsiljevanje občine", saj da svetniki nimajo dovolj časa za premislek in za to, da bi naredili vse analize, za katere je zaprosil pred izvedbo seje. "Glede na to, kaj so Terme Čatež pustile za sabo v Marini, si predstavljam, da so te nepremičnine v podobnem stanju. Čaka nas ogromen vložek za investicijsko vzdrževanje teh objektov, zato se v meni poraja vprašanje, zakaj pa ne bi raje šli v naložbo in zgradili teniška igrišče kje drugje in za to porabili dosti manj sredstev. Če so namere gospoda Petana res tako čiste, potem naj nam da dovolj časa," je dejal in poudaril, da izračunov o tem projektu ni dobil.

Dodaten čas za razmislek o ponudbi je pričakovala tudi Marina Sorta in svetnikom dejala, "naj se ne zaletijo", ob tem pa poudarila, da Terme Čatež kupca za ta zemljišča nimajo, Občina Piran pa naj bo boljši pogajalec in naj iztrži več.

"Sliši se dosti, odkupili smo sicer naše zemljišče nazaj, ampak glede na to, da ima Portorož že stoletno tradicijo tega športa in da je Tenis center popeljal Portorož na svetovno karto teniških prizorišč, se strinjam in sem 100-odstotno podpiral ta nakup," je po glasovanju za Regional dejal Kristjan Cerovac.

O domnevnem hrvaškem kupcu pa: "Vsekakor se strinjam, da je bila to mogoče izsiljena cena, še posebej brez dodatnega dogovora, kjer smo pridobili vse tisto, kar zraven teniških igrišč pride. In če res pogledamo ceno na kvadratni meter tega velikanskega zemljišča, je 150 evrov na kvadratni meter, kar vemo da je za center Portoroža nič. Parcele, sicer stavbne brez vseh ostalih papirjev, se prodajajo po 400, 500 evrov na kvadratni meter. Mislim, da je ta cena zelo nizka."

Bojan Petan, direktor družbe Terme Čatež d.d., pa je še pred končno odločitvijo svetnikov dejal, da "že dolgo ni videl tako neugodnih in profesionalnih pogajalcev" kot je bila piranska občina.

Nadaljeval je: "Rad bi videl gospoda, ki bo za 600.000 evrov zgradil teniški štadion s 1600 sedeži. Naredite 20 igrišč za 600.000 evrov. Kje, v pravljici? Če se ekonomsko pogovarjamo. Drugo, mi imamo bančne cenitve. Celoten kompleks so ocenili na 5,1 milijona. Ta ista občina, bodimo korektni drug do drugega, je tri leta nazaj Marini Portorož z lahkoto prodala pol hektarja zemlje, pa ni nič gor, po 333 evrov na kvadratni meter za garažno hišo. To ste pa pozabili?"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  06 .07. 2022 ob  22: 59
Ni se našel nekdo ki bi Petana vprašal, da naj pokaže račun s katerim je plačal zemljišča. Nima.

Tak primer je tudi hoteli Bernardin, ki si lastijo cesto proti Piranu.

Ma va boste rekli. Zemljišča je občina enostavno pozabila knjižiti po končani gradnji.
Vse v režiji LDS - a, takrat.

Obala1 |  06 .07. 2022 ob  20: 44
Tam kjer je Petan so kupčije pod mizo …vprašanje je kdo je in koliko je ( ali so ) dobil v svoj žep, da se to realizira
Zhe |  06 .07. 2022 ob  11: 02
Občina naj bi zasledovala javni interes in s tem nakupom nisem prepričan, da ga res zasleduje. Pa sem sicer zelo naklonjen obstoju in razvoju teniških igrišč v Portorožu, vendar nisem prepričan, da je občina najbolj smiseln lastnik ... zakaj?

Zato, ker zaradi tega nakupa verjetno ne bo denarja za kakšno drugo investicijo (kanalizacija oz. komunalna infrastrukrua, garažne hiše, potrebno je urediti npr. piransko punto, ti. piranska vrata so sramota z 'avtobusno postajo' na čelu, po občini bi potrebovali kakšne pločnike, ni kolesarskih stez, ogromno je zanemarjenih mikro-lokacij, od slabo vzdrževanih parkov do neprimernega asfaltiranja namesto tlakovanja, ipd.). Vprašanje tudi kako bo občina ustvarjala denarni tok s temi igrišči - ali ima kakšnega najemnika (morda hotele?), komu jih bo oddala, koliko je treba v njih investirat po nakupu? Jaz vidim v temu predvsem strošek in obremenitev proračuna, brez jasnih benefitov za javnost. Edino prednost, da je to v lasti občine vidim v temu, da se to ne pozida s kakšnimi apartmaji - ampak zopet, to se da rešiti z OPN/OPPN, ne nujno z lastništvom.

Skratka, moj vtis o vsemu skupaj je, da je to zopet neka reakcionistična poteza, ki bazira na čustvih, namesto na razumu in jasni viziji česa si želimo v tej občini. Dokler se ni to prodajalo noben ni omenjal, da bi bilo strateškega pomena, da si občina lasti tenis igrišča ... govorimo o nujnosti izgradnji garažne hiše v Piranu (pod štadionom?), o nujnosti novega kanalizacijskega omrežja, ker cela občina smrdi od turizma, o izgradnji šole v Luciji - in mi nato kupimo tenis igrišča.

Ko v ta koktejl dodamo še neznanega in tihega potencialnega kupca, pa vse skupaj dobi slab priokus.
Istriano |  06 .07. 2022 ob  06: 29
Ancora un po' e il genio se ne va... E dove va? A fare in ... no?
Istriano |  06 .07. 2022 ob  06: 16
11
Piran in Portorož vidno propadata, tako da če je šel bik naj gre še šštrik.
Fošina |  05 .07. 2022 ob  20: 48
14
Ni ravno nekaj, kar bi občina morala prioritetno kupit, hkrati pa take šanse, da dobi privat zemljo ob morju, tudi ne more spustit iz rok. Cena je in ni visoka. Kaj pa vem ... po moje so vseeno prav naredili.