NADALJEVANJE PROJEKTA UŽIVAJMO PODEŽELJE: Vodnik vsebuje 53 tematskih kolesarsko-pohodniških poti po slovenski Istri

Koper

Prvi kolesarsko-pohodniški vodnik po Slovenski Istri z naslovom Uživajmo podeželje, ki je izšel leta 2013, je dobil nadaljevanje. Uživajmo podeželje 2 vključuje 53 tematskih poti, ki so bile nadgrajene, urejene in očiščene, vzpostavljena pa sta bila tudi pravilnik o označevanju poti in register tematskih poti.

Kot so sporočili iz Turističnega združenja Portorož, je projekt potekal od septembra 2018 do septembra letos. Osrednji cilj projekta sta bila ureditev označevanja poti v vseh istrskih občinah in postavitev temeljev za njihovo povezovanje tudi na drugih področjih, kakor tudi razbremenitev obalnega pasu s preusmeritvijo obiskovalcev v zaledje.

Vodilni partner projekta je Občina Piran, pri projektu pa sodelujejo še občine Izola, Ankaran in Koper ter Turistično združenje Portorož. Vrednost projekta znaša 134.245,77 evra, pri čemer bo 116.734,45 evra prispeval evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

V okviru projekta so vzpostavili pravilnik o enotni signalizaciji poti v občinah Piran, Koper, Ankaran in Izola. Nadgradili so tudi obstoječe in dodali nove poti ter jih tudi uredili in očistili. Obnovili so grafike tabel tematskih poti, pripravili interaktivni zemljevid ter natisnili zemljevide in knjižice s predstavitvijo poti.

"Popisali smo vse poti, identificirali smo skrbnike in lastnike zemljišč, kjer potekajo poti, zabeležili kategorije in zahtevnost poti ter popisali tudi vse interesne točke ob poteh," je na včerajšnji novinarski konferenci v Novi vasi nad Dragonjo pojasnila avtorica registra poti Samanta Makovac.

Pri tem so ugotovili, da je na območju slovenske Istre vsaj 70 poti, ki skupno merijo več kot 1500 kilometrov. Med njimi je 28 pohodnih, 20 kolesarskih, 16 učnih, tri konjeniške poti in tri naravna plezališča. V vodnik so vključili 53 najbolj primernih, urejenih, vzdrževanih in ustrezno označenih poti, od tega 28 pohodnih, 17 kolesarskih, pet učnih in tri konjeniške.

Predsednik LAS Istre Andrej Medved je ocenil, da bo projekt pomembno prispeval k razvoju istrskega podeželja, v prihodnosti pa se lahko pričakuje še kakšno nadaljevanje. Vse štiri istrske občine je tudi pozval, naj v letnih proračunih namenijo sredstva za vzdrževanje teh poti.

V sklopu projekta so v piranski občini opravili tudi analizo starosti oljk v kolekcijskem oljčniku Forma viva. "Ugotovili smo, da je najstarejši primerek drevo piranske črnice, ki šteje 133 let. Nastala pa je tudi informativna brošura na to temo," je povedala Alenka Pograjc z Občine Piran.

Prvotni vodnik Uživajmo poletje iz leta 2013 je vključeval 17 različnih možnosti za kolesarske izlete, 19 zamisli za pohode in tri za konjeniške izlete po Slovenski Istri.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija