Nadaljevala se bodo jedrska pogajanja z Iranom

V Ženevi se bodo danes in v petek na novem krogu pogovorov o iranskem jedrskem programu sešli predstavniki Irana in šesterice mednarodnih velesil. Na zadnjem srečanju oktobra naj bi strani dosegli napredek, do preboja pa še ni prišlo.

Tako Iran kot šesterica držav, ki vključuje ZDA, Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo in Nemčijo, želita v nadaljevanju pogajanj graditi na dosežkih zadnjih pogovorov.

Nenapovedane inšpekcije iranskih jedrskih obratov

Na srečanju sredi oktobra je namreč Iran predstavil nov predlog, ki bi lahko po navedbah glavnega iranskega pogajalca Abasa Arakčija prinesel "preboj". Podrobnosti predloga ni razkrila nobena stran, naj pa bi Iran med drugim predlagal nenapovedane inšpekcije iranskih jedrskih obratov.

Iran poleg tega upa tudi v napredek v pogajanjih z Mednarodno jedrsko agencijo (IAEA). Z njenimi predstavniki se bodo v Teheranu vnovič sestali v ponedeljek, ko naj bi se jim pridružil tudi vodja IAEA Jukija Amano.

Zahodne države želijo zagotovila

Zahodne države želijo zagotovila, da je iranski jedrski program miroljubne narave ter da država nima tajnega programa za razvoj jedrskega orožja.

Iran je sicer pripravljen odpraviti njihove skrbi, se pa ne želi odpovedati pravici do jedrskega programa v civilne namene. To med drugim vključuje bogatenje urana na najmanj pet odstotkov.

Se pa naj bi bil Teheran pripravljen pogajati o ukinitvi bogatenja na 20 odstotkov in o intenzivnejših inšpekcijah IAEA, v zameno za kar zahteva vsaj delen umik sankcij, ki so državo pahnile v gospodarsko krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico: