NADAL KRITIČEN DO ĐOKOVIĆA, "ČE BI ŽELEL, BI BREZ TEŽAV IGRAL": Srbski as podpornikom skozi okno pokazal to (VIDEO)

Svet

Prvi teniški lopar sveta Novak Đoković se je pritožil na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja na novi koronavirus, ki je zahtevan za vstop. Izgon mu je grozil še danes, a bo lahko ostal do zaslišanja na sodišču v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Medtem se je pred hotelom, v katerem trenutno biva Đoković, zbrala skupina njegovih podpornikom, ki predvaja glasbo in pleše kolo. Po drami se je prvič pojavil tudi Đoković  a le skozi hotelsko okno. Njegov primer pa je komentiral tudi Rafael Nadal. 

Srbski teniški igralec, ki je v preteklosti javno podvomil o cepljenju, je pred tem osem ur preživel na mednarodnem letališču v Melbournu, kjer ga je sprva zaradi napačno izpolnjenega obrazca za vizo, nato pa zaradi preverjanja utemeljenosti posebne izjeme zadržala avstralska mejna policija. Na koncu postopka so mu zaradi neveljavne izjeme preklicali vizo in mu naročili, da zapusti državo.

A Đoković še ni izgubil upanja, da bo po sodni poti lahko preprečil izgon iz države in tako nastopil na prvem turnirju za veliki slam letos, odprtem prvenstvu Avstralije, na katerem bi lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice. Turnir se bo začel 17. januarja.

Đoković bo do zaslišanja ostal v hotelu

Kot je poročal melbournski časnik The Age, so se Đokovićevi odvetniki pritožili na odločitev mejnih organov, da Đokoviću prekličejo vizo in ga izženejo iz države. Zaslišanje v postopku se je začelo ob 16. uri po lokalnem času (6. uri po slovenskem času), nato bilo dvakrat prestavljeno, na koncu pa je vendarle Đoković prejel dobro novico.

Sodnik v zadevi je odobril zahtevo njegovih odvetnikov za začasno zadržanje izgona, tako da bo teniški igralec lahko ostal v Melbournu do ponedeljka, ko je napovedano zaslišanje v zadevi, je zapisal The Age. Ob tem državni pravobranilec v zadevi Christopher Tran ni nasprotoval predlogu za zadržanje izvedbe izgona. Đoković bo tako vsaj do ponedeljka ostal v posebnem hotelu za priseljence v Melbournu.

Odločitev so obmejni organi sprejeli po javno izraženih dvomih najvišjih avstralskih političnih predstavnikov glede Đokovićevih razlogov za posebno zdravstveno izjemo, ki bi mu v državo omogočila vstopiti, ne da bi bil cepljen proti novem koronavirusu. Ob prihodu v Melbourne Đoković sprva ni takoj uspel prestopiti meje, ker naj ne bi imel pravilno izpolnjenega obrazca za vizo. Kasneje so mejni organi začeli preverjanje razlogov za njegovo zdravstveno izjemo, ob tem so ga zadrževali več ur. Po besedah njegovega očeta za srbsko spletno stran b92.net sta ga v posebnem prostoru varovala dva policista, po poročanju srbskega portala Telegraf pa so mu odvzeli telefon. Avstralski mejni organi so slednje zanikali.

Francoska tiskovna agencija AFP je v času zadrževanja Dokovića na letališču zapisala, da gre očitno za politično-pravni spor med zvezno oblastjo države Viktorija in državnimi organi Avstralije. A po poročanju The Age je vlada zvezne države Viktorije še pred Đokovićevim prihodom v Melbourne zavrnila možnost, da bi nastopila kot sponzor za izdajo vizuma.

Medtem so do celotnega dogajanja in obravnave Đokovića na letališču kritični predstavniki prirediteljev OP Avstralije. Kot poroča The Age, je neimenovan vir pri avstralski teniški zvezi vse skupaj označil za uprizorjeno predstavo za javnost. Ta naj bi sicer sledila številnim javnim kritikam novice, da je Đoković prejel posebno zdravstveno izjemo za nastop na OP Avstralije, ne da bi bil cepljen v času, ko se država sooča z največjim številom okužb od začetka pandemije novega koronavirusa.

Odločitev za zavrnitev srbskega zvezdnika na meji so avstralski organi sprejeli po javno izraženih dvomih najvišjih avstralskih političnih predstavnikov glede Đokovićevih razlogov za posebno zdravstveno izjemo.

Avstralski premier Scott Morrison je glede zavrnitve Đokovića na meji dejal, da teniški igralec ni predstavil ustreznih dokazov, ki bi mu omogočila izjemo. "Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri," je o tem povedal Morrison.

Že pred tem se je namreč oglasil znani avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je ocenil, da bi bil Đokovićev primer izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

Srbski predsednik zadevo označil za maltretiranje

Obravnava Đokovića in njegova zavrnitev na avstralski meji pa je razjezila najvišje srbske predstavnike. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vse skupaj označil za "maltretiranje" in napovedal, da bo sprejel vse ukrepe za razrešitev nastalega položaja. "V skladu z vsemi mednarodnimi pravnimi standardi se bomo borili za Novaka Đokovića, pravico in resnico," je sporočil Vučić.

Že ob zadržanju teniškega zvezdnika na meji se je oglasil tudi njegov oče Srđan Đoković, ki je za srbske medije obravnavo njegovega sina označil za ujetništvo, prizadevanje za vstop v Avstralijo pa kot boj za liberalnost in svobodo po celem svetu.

Po vsej drami se je Đoković končno pokazal

Pred hotelom Park v Melbournu, v katerem Đoković čaka na končno odločitev sodišča glede pritožbe, se je zbralo nekaj deset srbskih navijačev, ki so tenisaču izkazali podporo. V nekem trenutku se je na oknu sobe, v kateri je nameščen, pojavil Đoković in v znak zahvale svojim podpornikom poslal poljube in srca.

Kot še poroča portal sportske.jutarnji.hr, navijači predvajajo glasbo in plešejo kolo, opremljeni pa so tudi s transparenti, katerih glavno sporočilo je "osvobodite Novaka". Tako so se srbski navijači pridružili borcem za človekove pravice, ki že več dni protestirajo pred istim hotelom zaradi pridržanja migrantov v njem.

Dogajanje komentiral tudi Rafael Nadal

Nadal je poudaril, da je pač treba upoštevati pravila in da bi si Srb prihranil veliko težav, če bi se pač cepil. "Razumljivo je, da ljudi v Avstraliji ta primer razburja, saj so sami morali veliko potrpeti med popolnimi zaprtji, nekateri se niso mogli niti vrniti domov," Nadala navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Edino, kar lahko rečem, je to, da verjamem zdravnikom. Če oni rečejo, naj se cepimo, se pač moramo cepiti. Sam sem prebolel covid-19 in sem bil dvakrat cepljen. Če to narediš, potem ni težav z igranjem v Avstraliji. Mislim, da je svet dovolj trpel, da ne bi upoštevali pravil," je še povedal Nadal.

Rafael Nadal

"Če bi Novak želel, bi brez težav igral v Avstraliji. Odločil se je, kot se je, vsak ima to pravico, toda tu so pač tudi posledice," je dodal Španec, ki ima toliko naslovov na turnirjih za grand slam kot Đoković in Švicar Roger Federer. Slednji bo zaradi težav s kolenom bržčas igral šele na zadnjem grand slamu sezone na OP ZDA.

Nadal je še povedal, da si ne želi tega, kar se dogaja z Đokovićem. "Po svoje se mi kar malo smili. Toda hkrati je treba povedati, da je za pogoje za igranje v Avstraliji vedel več mesecev, odločil pa se je, kot se je," je končal Nadal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  06 .01. 2022 ob  21: 53
Sem ze prav napisal. Jaz vsaj vem, da je v cepivih grafenov oksid in nanorouterji, kar pa vecina cepljenih zanika, oz si masi usesa in poje tralala.
Miura |  06 .01. 2022 ob  21: 07
NIMATE POJMA! Raje popravi NIMAMO POJMA!
manemebasat |  06 .01. 2022 ob  21: 00
Ah kaj sploh sprasujem? NIMATE POJMA! Nihce ne ve. Proizvajalci cepiv so si izborili pravico, da objavijo sestavine sele leta 2075! In kaj to pomeni? Da ste si dali vbrizgati neko sranje za katerega nihce ne ve, kdaj vas bo ubilo. Podpisali ste izjavo, da se cepite prostovoljno, ceprav vas drzava sili v to. Proizvajalci cepiv so dobili izjavo drzavnih gnusov/vladarjev, da jih nihce ne more tozit. Z vseh strani vam prihajajo vesti o stotisocih mrtvih in miljonih z hudimi posledicami zaradi cepljenje, a vi NIC. Totalno ste otopeli. In vsako leto si boste dali vbrizgat to sranje se trikrat. Dokler ne postanete zombie ali pa crknete. Zelo pametno. In meni pravide antivax bedak? Hahahaha
Resnica očem skrita |  06 .01. 2022 ob  20: 51
-1
Glede na to, da je virus praktično postal nevaren samo bolnim in starim, katerim pa tudi cepivo ne pomaga večno živeti, še posebno ker imajo slab imunski sistem, je že skrajni čas, da se vprašamo, kaj počnemo.

Kaj počnemo? Hočete tako živeti vaša življenja?
manemebasat |  06 .01. 2022 ob  20: 51
-1
Dajte mo povedat vi, ki ste se cepili in zagovarjate cepljenje KAJ JE V CEPIVU!
Miura |  06 .01. 2022 ob  20: 46
Slovenci - gnusen narod? Rešitev je odselitev v prijaznejšo državo, samo kje je to?
Miura |  06 .01. 2022 ob  20: 42
"Ja sam Nole, veliki Srbin, tko mi što može"? ....... Avstralci te lahko pošljejo v ......
manemebasat |  06 .01. 2022 ob  20: 24
-1
@td antivax bedakov? Daj mi reci, a ves kaj je v tem cepivu, ki si ga dobil?
manemebasat |  06 .01. 2022 ob  13: 18
Slovenceljni se seveda strinjajo z Avstralci, potuhnjeni hlapci, kimavci in ritolizniki. Podrepne muhe in lakaji. Groza, kaksen gnusen narod!
vseved |  06 .01. 2022 ob  12: 41
-10
Vućič : ˝˝Boričemo se za Novaka, istinu i pravdu˝ !
vseved |  06 .01. 2022 ob  11: 26
-9
Srbi bojo razfukali avstralijo,če ga ne spustijo noter.
td |  06 .01. 2022 ob  10: 51
-4
@manofsteel, pripravi se na poplavo minusov od vseh možnih antivaxx bedakov, jaz sem se že. :-)
1