NAČRTI ZA OBALO PRIHODNOSTI: Devet plaž in nova parkirišča

Trst

Deželna vlada Furlanije - Julijske krajine je prijavila osnutek za obnovo tržaške obale, ki jo je opustošilo nedavno silovito neurje, in ureditev barkovljanske obale prihodnosti. Ta predvideva nove plaže in parkirišča na štirikilometrskem obalnem pasu v Barkovljah (it. Barcola).

Idejna zasnova tega, kaj bi lahko Barcola postala v prihodnjih letih, združuje varnost in zabavo. Tako naj bi ustvarili sedem ali osem zavarovanih zalivov oziroma struktur ob morju z dvojnim namenom, in sicer tako zaščite kot preživljanja prostega časa na obali, pa tudi nova postajališča za pomorske povezave. Poskušali bodo omejiti uporabo avtomobilov, in sicer tako, da ne bo več neprekinjenih kilometrov parkiranih avtomobilov, ampak sedem do osem območij, kjer se lahko skoncentrira parkiranje.

Po predvidevanjih naj bi bila doba projektiranja projekta dve leti, torej do konca leta 2025, gradnja pa naj bi se začela v letu 2026 ter izvajala glede na zahtevnost posega v več fazah. Prenova Barkovelj bo potekala neodvisno od nujnih del za sanacijo škode zaradi neurij.

Naložba, ki naj bi bila vredna več deset milijonov evrov, še nima natančno opredeljene višine, saj naj bi bilo o številkah in denarju še prezgodaj govoriti. Idejna zasnova gre zdaj v predstavitev občanom, zainteresiranim društvom in drugim, ki bodo sodelovali v začetni posvetovalni fazi.

Pripravo projekta prenove obalnega pasu v Barkovljah je deželna vlada zaupala znanemu arhitekturnemu biroju Metroerea iz Trsta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija