NA ZAPOSLENE V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH POZABILI? "Boli me, da svojih zaposlenih ne morem nagraditi tako, kot si zaslužijo"

Izola

"Ne spim. Boli me, da ne morem svojih zaposlenih nagraditi tako, kot si zaslužijo." S temi besedami vršilec dolžnosti direktorja ZD Izola, Evgenij Komljanec, pričenja zapis na svojem Facebook profilu. Zapis, v katerem se sprašuje, kje dobiti denar za dodatke zaposlenim, ki so v času izrednih razmer zaradi epidemije delali 'v prvih bojnih linijah'. Navsezadnje gre za dodatke, ki jih zaposlenim obljubila država. Na izolski občini pravijo, da bodo sredstva založili potem, ko bodo prejeli natančne podatke tako o obsegu kot namenu izdatkov. Kot dodajajo, gre za sredstva iz državnega proračuna, ki bodo izpostavljena poostrenemu nadzoru.

"Ne spim. Boli me, da ne morem svojih zaposlenih nagraditi tako, kot si zaslužijo. Jaz ne želim nič. Vse zame bom doniral njim! Vlada, občina, prosim. Res so bili pridni v prvi bojni črti. Nihče se ni spraševal, so naši ali vaši. Delali so, ko še ni bilo zaščitne opreme, brez pomislekov. Ko je prišla, se niso spraševali, kdo je dobavitelj in za kakšno ceno. Enostavno so šli, ko nihče ni šel. Oni so šli," je na svojem Facebooku profilu zapisal vršilec dolžnosti direktorja izolskega zdravstvenega doma Evgenij Komljanec in nadaljeval:

"Prvi smo sprejeli ukrepe, preden nam je kdo pisal iz Ljubljane. Srčni ljudje prvo mislijo nate, potem nase. Niso imeli problema, da ne bi šli v drugo občino pomagati, enostavno so se vrgli v prepad za skupno dobro. Niti sedaj ne bomo razpravljali o maskah, ventilatorjih, očalih, rokavicah, … Enostavno so samo etični, Hipokratovi zapriseženci …

Zato lepo prosim, izkažite jim spoštovanje. Vi se kregajte v pisarnah in sporočajte z govorci. Ampak lepo prosim, te preproste res velike ljudi, ki sedaj niso več dvoživke, ampak stoživke … 'respect' vsakemu, ki je bil pripravljen stopiti v prvo bojno črto, ko ni bilo znanega izida, še manj zmagovalca, ki ga še dolgo ne bo! PS: veliko se jih je skrilo in zbežalo."

Ne spim. Boli, da ne morem svojih zaposlenih nagraditi, tako kot si zasluzijo. Jaz ne zelim nic. Vse zame bom doniral...

Objavil/a Evgenij Komljanec dne Ponedeljek, 04. maj 2020

Kot je pojasnil Komljanec, izolski zdravstveni dom potrebuje 350 tisočakov, da bi zagotovil zakonske obveznosti do zaposlenih za mesec marec in april 2020. Plus dodatnih 320.000 evrov za redne plače, ki jih imajo zagotovljene. V primeru, da bi v mesecu maju vlada razglasila konec epidemije, bo potrebnih še približno 150.000 evrov. Skupaj torej govorimo o znesku pol milijona evrov.

Gre za denar, ki ga ZD Izola nima. Po besedah Komljanca je nezadovoljstvo v kolektivu veliko, predvsem pa je veliko razočaranje.

Na izolski občini so potrdili, da so danes po elektronski pošti prejeli dopis ZD Izola z zaprosilom za založitev sredstev za izplačilo dodatka za delo v kriznih razmerah. Pridobljene podatke še preverjajo, saj mora občina zahtevek posredovati državi.

"Dodeljena sredstva iz državnega proračuna bodo namreč izpostavljena poostrenemu nadzoru, Ministrstvo za finance bo od vseh prejemnikov sredstev zahtevalo čim bolj natančne podatke tako o obsegu kot o namenu izdatkov iz državnega proračuna. Rok za posredovanje zahtevkov državi je do 15. junija 2020," pojasnjujejo na občini.

Sredstva bodo založili takoj, ko bodo prejeli natančne podatke o obsegu in namenu izdatkov.

"Občine so pri izplačilu sredstev za svoje posredne uporabnike proračuna samo posrednik oziroma agent. Ob upoštevanju, da bodo občine sredstva iz državnega proračuna zaradi trajanja postopkov, z veliko stopnjo verjetnosti prejele šele po tem, ko bodo dodatki k plačam javnih uslužbencev pri posrednih uporabnikih proračuna že izplačani, bo občina tistim svojim posrednim uporabnikom proračuna, ki bodo imeli težave z likvidnostjo, založila sredstva," so še razložili na izolski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  08 .05. 2020 ob  09: 10
V Izoli so v ZD delali v prvi bojni linijijQuery112305242600902686698_1588921733197?? Ubogi revčki...še en manever proti trenutni vladi. Bravo Komljanec ti si tudi pravi "svetec"...:/
Krneki |  07 .05. 2020 ob  07: 53
Ce bi zelel, bi svoje delavce nagradil. Nasel bi pot in bi to bilo izvedljivo. Nenazadnje kolikor je meni znano je tudi nekaj Zdravstvenih domov v Sloveniji izplacalo te dodatke brez tezav.
Kjer je volja je tudi pot.
Ne more biti za vse kriva drzava.
kaslc |  06 .05. 2020 ob  11: 33
Kdo pa je v ZD Izola delal z obolelimi za Covid 19. Če naj bi bili v celi občini bolani samo 4 pacienti. Kakšna so bila ta dodatna dela ki se razlikujejo od običajnega delavnika.
Preveč nekih populističnih dejanj naredil v zadnjem mesecu in pol. Prepovedal ribolov kot EDINA obmorska občina.Na vso srečo ni fizične meje na morju in policaji niso mogli kaznovat ribičev. Čeprav bi jih po črki odloka morali. Čez 1,5 meseca ta isti odlog odpravili zaradi jadralcev in kajtarjev.Škropil klopce po obali. Zaposlil svoje strankaske prijateljice. V se skupaj se mi zdi bolj po principu ,jaz sem se pa nekaj zmislil in bolj malo razuma.
Kaj dela sla po oblasti?
Erazem |  06 .05. 2020 ob  11: 20
Zato pa v policiji dobijo dodatek tudi tisti, ki delajo od doma ali so ves delovni čas v pisarni. Kje je tu pamet?
vseved |  06 .05. 2020 ob  09: 40
Nagradit je treba samo tiste ki so delali z obolelimi, ne pa kar vse povprek. Koliko jih je sedelo po ambulantah, bolnišnicah, ... brez dela , ali bilo doma na dopustu? Zakaj bi si ti zaslužili 100% dodatek k plači? Zakaj se ne poskrbi za trgovke ki so najbolj na udaru, pa gasilce, policaje?
Istriano |  06 .05. 2020 ob  08: 50
Zdravstveni delavci morajo biti ustrezno nagrajeni za delo v obdobju epidemije.
kjočola |  05 .05. 2020 ob  20: 53
Sistem PRAVIČNEGA nagrajevanja v SLO ne obstaja. Tudi takrat, ko imate zaposlene, ki želijo (samovoljno) narediti več (in MORDA zaslužiti več), jih NI DOVOLJENO ustrezno nagrajevati.
Zakonodaja je naravnana tako, da v primeru, kadar bi nekdo lahko zalužil več, to NI DOVOLJENO nagrajevati, temveč je NUJNO zaposliti drugo (magari nespososbno) osebo.

Bravo Komljanec, se popolnoma strinjam.
Piero Panin |  05 .05. 2020 ob  19: 52
Sistem nagrajevanja v sluzbah je narejen tako da lahko v enem mescu naredis cudeze,placa bo se vedno ista.
Rajsi gledas kako bos sel bolj poceni skozi mesec