Na uradnem obisku v Sloveniji zunanji minister BiH Lagumdžija

Na prvem uradnem obisku v Sloveniji se bo danes mudil namestnik predsedujočemu sveta ministrov in zunanji minister BiH Zlatko Lagumdžija. Poleg ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca ga bodo sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber ter premierka Alenka Bratušek.

Teme pogovorov bodo, kot navajajo na zunanjem ministrstvu, dvostranski odnosi s poudarkom na gospodarskem sodelovanju, evroatlantska prihodnost Bosne in Hercegovine tudi v luči nedavno objavljenega širitvenega svežnja Evropske komisije ter razmere na Zahodnem Balkanu. Po srečanju z Erjavcem bosta imela ministra dopoldne tudi izjavo za medije.

V pred dnevi objavljenem letnem širitvenem pregledu je sicer BiH iz Bruslja dobila poziv, naj si odločno prizadeva za izpolnitev pogojev za prošnjo za članstvo. Lanski začetek dialoga na visoki ravni je bil sicer pozitiven, a rezultati ostajajo pod pričakovanji in potrebni bodo še veliki napori, preden bo država lahko vložila prošnjo za članstvo v EU.

Nazadnje je bil v začetku meseca na obisku v BiH predsednik DZ Veber, ki ga je razveselil predvsem velik interes za gospodarsko sodelovanje. Lani maja je bil na obisku v državi tudi Erjavec. Zunanja ministra sta se sicer nazadnje sestala ob robu blejskega strateškega foruma v začetku septembra. To pa je prvi uradni obisk Lagumdžije v Sloveniji, odkar je nastopil položaj februarja lani.

Popoldne bo na Fakulteti za družbene vede Lagumdžija imel tudi predavanje na temo vloge in odgovornosti mednarodne skupnosti v BiH, so sporočili s FDV.

Blagovna menjava med državama znaša skoraj milijardo evrov, pri čemer beleži Slovenija presežek. Slovenija je poleg tega ena glavnih investitork v BiH, slovenske naložbe tam pa skupaj znašajo več kot pol milijarde evrov.