NA TRŽAŠKEM ŠTIRIKRAT VEČ PRIHODOV MIGRANTOV, POKLUKAR: "Izredne razmere v Italiji ne vplivajo na stanje na meji" (VIDEO)

Slovenija

Notranji minister Boštjan Poklukar se je danes v Rimu sestal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem, s katerim sta se pogovarjala o okrepljenih migracijskih tokovih. Zaradi teh je vlada v Rimu v torek razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države, ki pa po Poklukarjevih besedah ne bodo vplivale na trenutno stanje na meji. Tržaška policija je letos v prvih treh mesecih izsledila okoli 2600 migrantov, ki so v Italijo vstopili prek Slovenije. Gre za več kot štirikratno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

"V tem trenutku dogovori, ki jih imamo z Republiko Italijo, delujejo (...) policijsko sodelovanje v mešanih patruljah je odlično," je Poklukar povedal v izjavi za RTV Slovenija. Italija ne bo ne zapirala meje in na meji ne bo sprejemala dodatnih ukrepov, je bil po ministrskem srečanju prepričan Poklukar.

Kot so pri MNZ zapisali v izjavi za javnost, sta ministra ugotovila, da je število nedovoljenih prehodov meje na zahodnobalkanski poti naraslo, "toda razmere na jugu Italije so trenutno še slabše," je povedal Poklukar. Dodal je, da zato razume odločitev italijanske vlade o razglasitvi izrednih razmer. "S tem, ko je Italija razglasila izredne razmere, je vzpostavila pravno podlago za aktivacijo civilne zaščite in drugih služb za pomoč pri obvladovanju razmer na jugu Italije," je poudaril.

Ministra sta govorila tudi o vračanju migrantov. "Vračanje se po sporazumu med državama vseskozi izvaja," je povedal Poklukar. Kot je še navedlo ministrstvo, sporazum jasno določa kriterije, po katerih lahko Slovenija sprejme le tiste migrante, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije, so bili prijeti v obmejnem pasu in v Italiji niso zaprosili za mednarodno zaščito. Letos je slovenska policija od italijanskih organov sprejela 32 oseb.

Uvedba izrednih razmer naj bi med drugim poenostavila postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce. Hkrati naj bi Italija po navedbah neimenovanih virov okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi. Za upravljanje z migracijami bo vlada aktivirala tudi civilno zaščito in Rdeči križ, ki bodo pomagali s svojo opremo in izkušnjami.

Piantedosi je v zvezi z nadzorom na meji, s katerim je v torek grozil minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini, dejal da Italija to vidi kot skrajni ukrep in zagotovil, da nadzora na meji s Slovenijo ne nameravajo uvajati. Ministra sta se strinjala, da je treba bolj učinkovito varovati zunanjo mejo EU, pri čemer sta obe državi pripravljeni pomagati.

Minister Boštjan Poklukar se je danes v Rimu ???????? sestal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem. Odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav ???????? ???????? so zelo dobri. ???? Pogovor se je med drugim nanašal na migracijske razmere v obeh državah in širše. Ministra ugotavljata, da: ▶ je število nedovoljenih prehodov meje na zahodnobalkanski poti naraslo, ▶ se vračanje po sporazumu med državama vseskozi izvaja, ▶ je treba bolj učinkovito varovati zunanjo mejo EU ????????, saj migracije vplivajo na delovanje schengna. ▶ V kratkem bo sledil še sestanek šefov obeh policij, da se pogovorita o možnostih za krepitev sodelovanja. Slovenska policija / The Slovenian police Slovensko veleposlaništvo v Rimu/Ambasciata slovena a Roma ???? https://www.gov.si/novice/2023-04-13-ministra-poklukar-in-piantedosi-za-krepitev-sodelovanja-pri-obvladovanju-migracij/

Objavil/a Ministrstvo za notranje zadeve dne Četrtek, 13. april 2023

V zvezi z napovedjo avstrijskih oblasti, da bodo podaljšale nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, je Poklukar povedal, da je bil nad to odločitvijo začuden, ukrep pa je označil kot nepotreben.

Poklukar je dejal še, da je italijanskega kolega povabil na obisk v Slovenijo. Dvostranskemu srečanju ministrov bo v kratkem sledil sestanek šefov obeh policij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija