POŽAR SE ŠIRI TUDI NA TRŽAŠKEM: Vnovič zagorelo v Jamljah (FOTO)

Kronika

Na Kremenjaku nad vasjo Jamlje na tržaškem Krasu je gorelo celo noč, od zgodaj zjutraj gasilcem pomagata tudi helikopter in kanader. A se je požar dopoldne spet vnel. Požar se je vnel tudi na nasprotni strani vasi Jamlje glede na včerajšnje dogajanje. Gori na pobočjih Gorjupe Kupe, pobočja, ki ga domačini imenujejo tudi Vrtače, poroča Primorski dnevnik.

Po poročanju Primorskega dnevnika je v Jamljah, ki jih je na italijanski strani meje v sredo požar najbolj ogrožal, še vedno veliko dima. Je pa gasilcem uspelo omejiti škodo.

Kot so pojasnili domačini, ki so se danes zjutraj vrnili domov, ker morajo poskrbeti za domače živali, je v sredo v vasi zgorelo več dvorišč, vendar so gasilci – v vasi je bilo na delu tudi preko dvajset ekip iz Slovenije – preprečili, da bi se ogenj razširil na objekte. Nekaj hiš je požar oplazil, gorelo je do hišnih vrat in oken, tako da so ponekod počile šipe. V Jamljah je ogenj zajel tudi pokopališče.

Pri Medjevasi je ogenj po navedbah župana občine Devin Nabrežina Igorja Gabrovca od naselja je oddaljen le kilometer.

Upravljavec avtoceste se je dopoldne po poročanju Il Piccola odločil, da avtocesto Trst–Benetke odprejo v smeri iz Benetk proti Trstu. V nasprotni smeri ostaja zaprta med Sesljanom in Redipuljo.

BONUS VIDEO: Kako nameravajo rešiti katastrofalno stanje z vodo v Slovenski Istri?

Zaprta ostaja tudi železniška proga, a italijanske železnice zagotavljajo nadomestni prevoz, med drugim po morju. Strokovnjaki medtem še ugotavljajo, kakšno škodo je požar povzročil na železniški infrastrukturi.

Zaradi dima ljudem še vedno priporočajo, naj se ne zadržujejo na prostem, če pa že, naj nosijo maske tipa FFP2. V Tržiču je v sredo raven delcev PM10 v zraku dosegla 108,5 mikrograma na kubični meter.

V tržiški ladjedelnici Fincantieri so se odločili, da bo zaradi razmer delo prekinjeno tudi danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija