Na Tartinijevem trgu postavili nove jambore

Piran

V Piranu so popoldne začeli s postavitvijo novih lesenih jamborov na kamnitih podstavkih, ki krasijo Tartinijev trg in ki bodo nadomestili obstoječa poškodovana jambora. V staro mestno središče so jambora s konjsko vprego pripeljali člani konjeniškega društva Sv. Štefan iz Vipave, ki so po začetnih težavah tudi že postavili prvega izmed jamborov.

Kot kaže, se je les zaradi vlage in morskega zraka nekoliko razširil, zaradi česar je bilo jambor težje postaviti v kamniti podstavek, ki ga krasi letnica 1466. Ko je ekipi iz konjeniškega društva okoli 16. ure vendarle uspelo dvigniti prvi jambor, je majhna množica turistov in radovednežev podvig pospremila s ploskanjem. Stebre so zgodaj popoldne s konjsko vprego pripeljali iz marine v bližnji Luciji.

Lesena drogova na Tartinijeve trgu sta kulturni spomenik lokalnega pomena

Strokovni pregled je pred časom sicer pokazal, da sta obe bazi lesenih stebrov, vpetih v kamniti nosilec, prepereli, poškodovani od zajedavcev in v delih gnili. Zaradi nevarnosti zloma in porušitve so oba stebra odstranili, so za STA pojasnili na piranski občini.

Nova drogova je po načrtih območne enote zavoda za varovanje kulturne dediščine izdelal zavod Mediteranum iz Pirana. Drogova za zastave sta visoka približno 15,5 metra, izdelana sta iz macesna, pred atmosferskimi vplivi pa so ju zaščitili z lanenim oljem. Vrh drogov krasi in ščiti bakreni zaključek s kroglo. Skupna višina celotnega droga od kamnitega podstavka do kovinskega vrha znaša okoli 17 metrov.

Konservatorsko restavratorske posege na kamnitih stebrih, na katerih sta izklesana Sveti Jurij oz. beneški lev, je opravilo podjetje Crma. Za postavitev novih drogov so na občini porabili okoli 16.000 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nateg |  16 .10. 2013 ob  07: 02
16.000 €?!!!
črviček |  15 .10. 2013 ob  19: 09
-1
zakaj ni občinski praznik enkrat na mesec,ma bi se delalo..