NA SOJENJU ZNOVA POD DROBNOGLEDOM NABAVA V VALDOLTRI: Predstojnik prepoznal svoj podpis, a se ga ne spomni

Ankaran

Na ponedeljkovem nadaljevanju sojenja v aferi domnevne korupcije v zdravstvu je bila znova pod drobnogledom nabava medicinskega materiala v Ortopedski bolnišnici Valdoltra v obdobju med letoma 2008 in 2013. Sodišče je prisluhnilo direktorju bolnišnice Radoslavu Marčanu, pričala pa sta tudi predstojnik ene od bolnišničnih dejavnosti Nikša Hero in kirurg Rene Mihalič.

Hero je od leta 2008 predstojnik dejavnosti hrbtenične in otroške kirurgije. Sodnico Dejano Fekonja je zanimalo, kakšno vlogo je imel Hero pri obsežnem javnem razpisu za nakup medicinskega materiala, ki ga je bolnišnica Valdoltra objavila leta 2010. Zatrdil je, da pri razpisu ni sodeloval, ampak so ga zgolj naknadno obvestili o njegovem članstvu v razpisni komisiji. Kot je pojasnil, do tega obvestila sploh ni vedel, da so ga imenovali v komisijo. Zatrdil je tudi, da ni sodeloval pri pripravi strokovnih kriterijev za razpis. Ob tem mu je sodnica pokazala dokument s temi kriteriji, pod katerimi je bil njegov podpis. Potrdil je, da gre za njegov podpis, in dodal, da se ne spomni, da bi listino kadarkoli podpisal.

Prav tako mu je sodnica v zvezi z razpisom pokazala zapisnik o ustreznosti ponudb, kjer je bil tudi njegov podpis. Hero je dopustil možnost, da ga je podpisal, a se tega ne spomni. Opozoril pa je, da njegov običajen podpis ni takšen kot v tem primeru. Sodnica mu je tudi predložila zapisnik o odpiranju ponudb, v katerem piše, da je bil upravičeno odsoten, kar naj bi tudi potrjevalo njegovo sodelovanje pri razpisu.

Dejal je, da je bil seznanjen s tem, da so v bolnišnici Valdoltra uporabljali medicinski material za hrbtenično kirurgijo proizvajalca Metronic in da ga je dobavljalo podjetje Emporio Medical. Zanikal je, da bi imel kakršenkoli stik s tedanjim komercialistom podjetja Darkom Žafranom, ki je zdaj med obtoženimi. Prav tako je zanikal, da bi s katerimkoli dobaviteljem sklenil zasebno pogodbo o nudenju storitev. Med zaslišanjem Hera je odvetnik Janez Koščak sodnici očital, da priči večkrat zastavlja enako vprašanje. Odgovorila mu je, da to počne zato, ker priča spreminja izjave.

Rene Mihalič je bil do začetka letošnjega leta vodja operacijskega bloka. Njegovo pričanje je predlagal ortoped v Valdoltri Robert Cirman, ki je zdaj tudi eden od obtoženih v aferi domnevne korupcije v zdravstvu. Mihalič je pojasnil, da pred letom 2013 ni bil član nobene razpisne komisije. Komisija iz leta 2013, katere član je bil, pa po njegovih besedah ni bila povezana z nakupom materiala za hrbtenično kirurgijo.

Poleg tega je dejal, da pri operacijah ni nikoli uporabljal Metronicovega materiala, da je vedel za dobavitelja Emporio Medical, a ni imel stika z nobenim od njegovih predstavnikov. Marčan je v. d. direktorja bolnišnice postal leta 2013, polni mandat pa je nastopil leto kasneje. Pojasnil je, da je bil v letih od 2008 do 2013 predstojnik dejavnosti endoskopske in športne ortopedije, kjer po njegovih besedah niso uporabljali Metronicovega materiala, za podjetje Emporio Medical pa je izvedel šele ob izbruhu afere.

Potrdil je, da se je leta 2013 sestal s tedanjo lastnico podjetja Urško Jurkovič. Dejal je, da ga je skušala prepričati, naj bolnišnica kupi "preostanek implantantov", a jo je zavrnil. Sojenje se bo nadaljevalo v sredo, ko sodišče pričakuje priče iz ljubljanskega kliničnega centra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija