NA SLOVAŠKEM SLAVILA FICOVA STRANKA: "V Ukrajino ne bomo poslali niti enega naboja"

Svet

Slovaki so na predčasnih parlamentarnih volitvah izglasovali zmago proruski socialdemokratski stranki Smer-SSD, ki jo vodi nekdanji premier Robert Fico. V primeru zmage je Fico napovedal preobrat v zunanjepolitični usmeritvi države, še posebej v odnosu do Ukrajine, kjer bi prekinil dobavo orožja. Kljub zmagi pa se postavlja vprašanje, ali mu bo uspelo oblikovati koalicijo.

Robert Fico

Robert Fico je pred kratkim svojim podpornikom zagotovil: "Če Smer vstopi v vlado, v Ukrajino ne bomo poslali niti enega naboja." Ta izjava je sprožila zaskrbljenost med članicami Evropske unije (EU) in Nata, vendar pa je našla podporo med Slovaki, ki so naklonjeni Moskvi. Fico je bil prisiljen odstopiti s položaja premierja po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke leta 2018. Posledično bo njegova zmaga predstavljala izziv za enotnost Nata in EU glede stališča do Ukrajine, poroča CNN.

Kljub zmagi pa se Ficu utegne zapletati pri oblikovanju koalicije, ki bi imela večino v parlamentu. Ker je sedem političnih strank doseglo pet-odstotni prag za vstop v parlament, bodo koalicijska pogajanja skoraj zagotovo vključevala več akterjev in bi lahko bila dolgotrajna.

Odločilen dejavnik bo Ficov nekdanji kolega in vodja stranke Glas, Peter Pellegrini. "Razdelitev mandatov potrjuje, da je Glas ključen za oblikovanje kakovostne vladne koalicije," je poudaril. Sam meni, da ni dobro, če sta v vladi dva nekdanja premierja, a dodaja, da to ne pomeni, da takšna koalicija ni mogoča.

Fico bi se tako lahko povezal z Glasom in Slovaško nacionalno strank (SNS). Njegova stranka bo imela predvidoma 42 sedežev v 150-članskem parlamentu. Slovaška zunanja politika bi se lahko korenito spremenila, če bo vlado prevzel Fico. Viktor Orban je bil nad Ficovo zmago navdušen in mu čestital za zmago na volitvah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  01 .10. 2023 ob  19: 07
-9
Ta Fico je zaverovan no-vax, velik podpornik Putina, rasist in seveda star komunist.
Takih bebcev je tudi pri nas veliko.
Čudno, da se med njimi ne najde nek lider, ki bi jih zastopal na kakih volitvah.
Ištrijan |  01 .10. 2023 ob  18: 07
11
"V Ukrajino ne bomo poslali niti enega naboja"

Bravo in se enkrat bravo! Mi pa si bomo slekli se nogavice in jih poslali nacistom, ce bo le gospodar od nas tako zahteval.
Stiv Rivs |  01 .10. 2023 ob  14: 44
-14
Orban, Vučić, Fico... Velika koalicija četnikov, nacistov in starih komunistov.
Putin vam bom vedno hvaležen.
Koga pa imamo pri nas ?
Jeličiča ?
manemebasat |  01 .10. 2023 ob  14: 15
20
Bravo!