NA RUDI PETZVEZDIČNI RESORT NEMŠKEGA HOTELIRJA? Markočič novico označil kot "zanimivo", prihodnji teden sestanek

Izola

Gorenjska Banka je v začetku meseca 5,4 hektarja veliko zemljišče na območju Merkurjevega centra v Izoli za več kot 6,5 milijona evrov prodala družbi Nordis investicije v lasti Mihe Kozamernika, ta pa napoveduje gradnjo turističnega resorta, so poročale Finance. Izolski župan Danilo Markočič se bo s Kozamernikom sestal prihodnji teden.

Točna vrednost posla ni znana, je pa Kozamernik za Finance povedal, da so plačali med 6,5 in sedem milijonov evrov. Na lokaciji v neposredni bližini morja po Kozamernikovih besedah razmišljajo o gradnji petzvezdičnega turističnega resorta. Natančnih načrtov sicer še nimajo, bi bilo pa možno na tem območju pozidati do 90.000 kvadratnih metrov površin, a bi morali del zemlje še odkupiti od drugih lastnikov.

Trenutno se Kozamernik o razvoju lokacije pogovarja z dvema nemškima hotelirjema in pri tem dopušča dve možnosti. Po prvi bodo po željah izbranega hotelirja sami gradili na območju, po drugi pa bodo projekt pripeljali do gradbenega dovoljenja, nato pa bodo hotelirju zemljišče prodali, dodaja časnik.

Kozamernik: Do gradbenega dovoljenja bi lahko prišli v treh letih

Kozamernik sicer računa, da bo po referendumu, na katerem so občani nedavno zavrnili občinski prostorski načrt, slednji vseeno v kratkem sprejet, do gradbenega dovoljenja pa bi nato lahko prišli v treh letih.

Nordis je po podatkih Financ nakup financiral večinoma s posojilom. Pri Sberbank so najeli 6,2 milijona evrov posojila, v ta namen pa zastavili tudi nekatere druge nepremičnine.

Kot je spomnil časnik, je bilo zemljišče v preteklosti v lasti podjetja Mersteel, ki je sodilo pod okrilje propadlega Merkurja. Ko je stari Mersteel končal v stečaju, je bilo zemljišče v Izoli del stečajne mase. Prvič je bilo zemljišče naprodaj decembra 2015 za 6,6 milijona evrov, drugič pa aprila 2016 za 5,27 milijona evrov. Obe dražbi sta bili neuspešni, zato je upnica Gorenjska banka konec maja sama prevzela zemljišče.

Izolski župan Danilo Markočič je novico o nakupu Merkurjevega zemljišča danes ocenil kot zanimivo informacijo "ob dejstvu, da je to območje degradirano že nekaj let". Markočič verjame, da ima novi lastnik smele načrte, o katerih jih bo seznanil prihodnji teden, ko je dogovorjen sestanek.

Župan bo investitorja seznanil s postopkom sprejemanja občinskega prostorskega načrta, sicer pa si želi konstruktivnega in odkritega pogovora.

"Verjamem, da je interes, da se na tem območju končno nekaj premakne. Konec koncev gre tudi za območje, ki je za Izolo zelo pomembno," je povedal Markočič.

Markočič: Območje ima velik potencial

Glede načrtov o petzvezdičnem resortu je župan spomnil, da so tudi v zavrnjenem občinskem prostorskem načrtu govorili o tem, "da je na tem območju turizem tisti program, za katerega smo si tudi več ali manj vsi enotni". Obenem tudi strategija razvoja turizma v občini govori o tem, da si v Izoli želijo turizem na višji ravni, je dodal.

Tudi Markočič je prepričan v velik potencial območja, ki ima "največjo plažo v Sloveniji", glede morebitnih predimenzioniranih objektih pa je miril, da bo po občinskem prostorskem načrtu sledil podroben prostorski načrt. "In tam ne verjamem, da bi občinski svetniki z lahkoto potrjevali divjo pozidavo," je navrgel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  24 .03. 2022 ob  07: 46
ManofSteel - empty head, lastna hvala, cena mala ...
cazzimperio  |  24 .03. 2022 ob  03: 45
Pravljica.
Pred leti je bilo celo govora, da se BOLNIŠNICA IZOLA preseli, ker je lokacija zanimiva za casinoje
vseved |  23 .03. 2022 ob  21: 48
-1
Kje spiš, da te ne ukradejo?
I know |  23 .03. 2022 ob  19: 06
Se mi zdi, da imate v Iuoli vse izjave nekaterih "standardnih" posameznikov pod nadzorom in ciljno usmerjene. potem se kregate med sabo, vidite gozd in ne vidite drevesa.
Še malo fajtajte med sabo in na koncu se bo spet in spet šerif, postrelil preostale in izpraznil banko. Danilo, bewere!!!
Drek |  23 .03. 2022 ob  18: 08
10
ManofSteel | 23 .03. 2022 ob 17: 35
Jaz sem zadovoljen s svojim življenjem. Tebi pa očitno niti dva stanovanja ne kolajna ne pomagata ,da nebi hodil tukaj o vsaki tematiki agresivno komunicirati in zmerjat druge z luzerji in se samohvaliti. To je pač obnašanje zafrustriranega človeka.
anton |  23 .03. 2022 ob  18: 07
@ManofSteel
... letni občinski proračun je na odhodkovni strani "visok" 25 milijonov evrov ..., od tega je visok odstotek sredstev namenjen za investicije ... poleg proračuna, bi bila investicija v garažno hišo izvedena v obliki javno zasebnega partneratva, pri katerem, bi imeli pravico prednostnega nakupa (s pomočjo dolgoročnega kredita) prebivalci mestnega jedra ...
... osebno poznam najmanj 100 oseb starega mestnega jedra, ki bi bili pripravljeni kupiti parkirno mesto, nekateri tudi več ...
... če ne bi toliko "nakladal" in se hvalil s svojo sposobnostjo in pametjo ter se pogovarjal malo več z ljudmi, navadnimi smrtniki, bi videl, da je projekt izvedljiv takoj, le malo politične volje bilo lotrevno in brez nobene "višje matematike" ali po tvojem rubljev ...
ManofSteel |  23 .03. 2022 ob  17: 46
-9
@anton s čim pa bi ti gradil garažne hiše? Z rublji? Kaj ti misliš, da smo Švica, da bomo gradili sano zate eno podzemno gražno hišo v centru Izole?!?! Se vidi, da tip vsak dan zajtrkuje kavijar ;)
td |  23 .03. 2022 ob  17: 40
"Kozamernik: Do gradbenega dovoljenja bi lahko prišli v treh letih" Lahko nekdo točno razloži vse korake in postopek, da je potrebno 3 leta, med tem, ko bi večinoma v tujini ob upoštevanu istih pravil rabili morda 3 mesece?
ManofSteel |  23 .03. 2022 ob  17: 35
-12
@merdača jaz sem si kupil dva stanovanja...z delom lalalalala...
Ti pa kar naprej zlivaj svoje frustracije...saj drugo ti niti ne preostane. Faking loser. @Vsezblojeni si pozabil dodat rudi to strokovnjak v borilnih športih. Ti prinesem kolajno, da vidis kako blešči od zlata? Faking loserji...samo tipkovnica vas je...kje so vaše reference...kdo ste?bla bla bla to ste...bla bla in samo lapa lapa
vseved |  23 .03. 2022 ob  16: 44
-4
Evoga, še eden ki je popil vso pamet tega sveta! Palme, turizem, politika, ... nema da nema!
anton |  23 .03. 2022 ob  16: 19
15
@ManofSteel
... že sano z gradnjo podzemne večnivojske garažne hise "pri ladjedelnici", bi rešili večino težav parkiranja v starem mestnem jedru ... električna minibusa, bi s parkirišča vozila brezplačno do mestnega jedra ... na mestih kjer so sedaj na parkirišču ob ladjedelnici parkirana vozila, bi uredili ozelenitev, kot so jo v kopru v mestnem jedru ... in historični del mesta, bi spet "zasijal v svoji veličini" ...
anton |  23 .03. 2022 ob  16: 03
@ManofSteel
... mislil sem, da razumeš kaj sem želel povedati, žal te bom vodil za "rokco ko prvošolčka"..., normalno, da se naredi-jo garazne hise, ne ena, več ... projekti so že dobro desetletje v občinskih predalih, in sicer eden za garažo za "posto", drugi pri ladjedelnici ... tretji podzemna na lonki, kot je garaža v miljah ali v objektu marine v izoli ...
... no, zdaj se pa nauči, da dobiš pozitivno ...
1