NA REKI PADLA OBTOŽNICA PROTI HRVAŠKEMU ESCOBARJU: Iz Južne Amerike v Evropo tihotapil velikanske količine kokaina

Kronika

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je na sodišču na Reki vložil obtožnico zoper šesterico hrvaških državljanov, dva državljana Nizozemske ter Španca in Kolumbijca zaradi zločinskega združevanja in tihotapljenja mamil. Med obtoženimi je tudi 48-letni Stjepan Prnjat, ki je bolj znan kot hrvaški Escobar.


Stjepan Prnjat

Prnjata in še dva hrvaška državljana bremenijo, da so med januarjem 2017 in marcem 2018 ustanovili zločinsko združbo na območju Hrvaške, Slovenije in drugih držav Evropske unije ter se povezali s preostalimi obtoženci pri nakupu in tihotapljenju "velikanskih količin" kokaina iz Južne Amerike.

Mamila naj bi prodajali v državah EU za najmanj 23.000 evrov za kilogram, so še zapisali na spletni strani hrvaškega tožilstva, ki je zahtevalo podaljšanje pripora za vse obtožence. Kot so dodali, naj bi Prnjat organiziral nakup kokaina in skrbel za varen prenos mamil, ki so na Hrvaško prihajala skrita v ladijskih zabojnikih, v katerih je bilo za krinko različno legalno blago. Uskok navaja, da je Prnjat v Panami kupil 100 kilogramov kokaina za 300.000 evrov.

Preostali obtoženci so bili večinoma zadolženi za prevzem mamil in njihov transport na varne lokacije. Nekateri so preko svojih podjetij plačali kokain določenim družbam v Južni Ameriki. Prnjata so prijeli marca lani v Sloveniji v okviru policijske operacije Nana, ki je bila del širše mednarodne policijske operacije proti mreži kriminalcev, znani kot Balkanski kartel. Takrat so v operaciji, ki je potekala tudi na Hrvaškem, Nizozemskem in v Nemčiji, prijeli še pet hrvaških državljanov, dva državljana Nizozemske ter enega Španca.

Prijetja so sledila, potem ko je hrvaška policija v reškem pristanišču zaplenila 100 kilogramov kokaina, ki je bil skrit v zabojniku med 20 tonami mešanih kovinskih odpadkov, ki so prispeli iz Paname. Skupina naj bi pred tem tihotapila mamila tudi iz Ekvadorja in Kolumbije. Zagrebško sodišče je septembra lani oprostilo Prnjata in štiri člane njegove družine, ki so bili obtoženi, da so z nakupom nepremičnin oprali milijone evrov, ki naj bi jih zaslužili s prodajo mamil.

Tožilstvu ni uspelo dokazati, da so Prnjat, njegova mati, dve sestri in sorodnica kupili za približno 9,5 milijona evrov nepremičnin, ki naj bi jih pridobili s prodajo mamil, zaradi katere so Prnjata v Italiji obsodili na deset let zapora in 40.000 evrov denarne kazni. Prnjat je bil leta 2008 v Italiji obsojen zaradi tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike v Evropo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija