NA PRIMORSKEM NAJBOLJ PRIMANJKUJE ZDRAVNIKOV: Na enega pride 730 pacientov

Slovenija

V zadnjem desetletju se število prebivalcev na enega zdravnika v vseh statističnih regijah znižuje, a so med regijami prisotne velike razlike, kažejo podatki NIJZ. Z zdravniki so najbolj preskrbljeni v osrednjeslovenski regiji, najmanj pa v primorsko-notranjski, kjer s 730 prebivalci na zdravnika močno odstopajo od slovenskega povprečja.

Regije, v katerih so terciarni centri in kjer prihaja do zgoščevanja različnih specialnosti, imajo pričakovano najnižjo vrednost kazalnika, ob tem pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kazalnik števila prebivalcev na enega zdravnika prikazuje, koliko prebivalcev v povprečju pokriva en zdravnik. Pri tem so upoštevani zdravniki vseh specialnosti, vključno z zdravniki specializanti in zdravniki brez specializacije, ki so bili na zadnji dan v opazovanem koledarskem letu zaposleni.

STA objavlja tabelo s podatki o številu prebivalcev na enega zdravnika na dan 31. decembra 2016.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  15 .12. 2018 ob  23: 29
@ PORKAMALORA , se imaš za kulturnega?
porkamalora |  15 .12. 2018 ob  20: 44
-3
To, da jih je malo razumemo, saj jih je večina pobegnila pred neo-social-komunizmom v Avstrijo, žalostno je, da tisti ki so, so večinoma migranti z juga, ali otroci slove/a/nskih komunistov, torej 30-50 let za evropskimi standardi, kulturo in odnosom do pacienta.