NA PRIMORSKEM DANES PRAZNUJEMO: Mineva 75 let od združitve večjega dela Primorske s Slovenijo (FOTO)

Koper

Danes praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini. Spominjamo se 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero je Italija takratni Jugoslaviji med drugim odstopila suverenost nad Zgornjim Posočjem, Vipavsko dolino, večjim delom Krasa in manjšim delom Istre. Državna proslava je bila v sredo v Portorožu.

Državni praznik, ki ni dela prost dan, bo v petek, ko bo minilo natanko 75 let od uveljavitve pariške mirovne pogodbe, po kateri je večji del Primorske v okviru tedanje Jugoslavije pripadel Sloveniji. Državna proslava je bila sinoči v Portorožu, ki je sicer tako kot drugi obalni kraji postal del Slovenije šele leta 1954. Slovesnost je odprl predsednik republike Borut Pahor s pregledom ešalona praporščakov.

Slavnostna govornica, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da naši predniki na Primorskem niso bili hlapci, ampak antifašisti, predvsem pa pokončni in enotni. Kot je dejala, si danes "težko predstavljamo, da je bila skoraj tretjina zahodnega slovenskega etničnega ozemlja in z njo Goriška, Obalno-kraška in Notranjsko-kraška regija odrezana od matične domovine."

Spomnila je, da je vrhovni plenum Osvobodilne fronte septembra 1943 proglasil priključitev Slovenskega Primorja svobodni in združeni Sloveniji v okviru Jugoslavije. "Tako je v slovensko Primorje postalo del slovenskega državnega ozemlja, zato domobransko gibanje na tem delu ni imelo večjega uspeha," je poudarila.

Na delu Primorske, ki je bil dodeljen Italiji, je ostalo mnogo Slovencev, zato je po besedah slavnostne govornice praznovanje še vedno povezano z bolečino: "To pomeni, da boj narodne zavesti še vedno ni končan. Vendar se danes bije na drug način, in sicer v obliki ohranjanja slovenskega jezika, slovenske kulture, tesnega sodelovanja zamejskih Slovencev z domovino in opozarjanja na pravice slovenske narodne skupnosti v Italiji."

Ideje o večnem miru v Evropi brez meja, ki so nastale po drugi svetovni vojni, je Klakočar Zupančičeva povezala s sedanjim mednarodnim političnim okvirom, v katerem ugotavljamo, da do vojn še vedno prihaja. Kritična je bila tudi do prejšnje vlade. "Kako zelo krhka je svoboda, smo še nedavno občutili na lastni koži, ko je Slovenija začela drseti v avtokracijo in smo doživeli neustavno kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin."

Gre za tiste pravice, za katere so naši predniki dali svoja življenja, je dejala. "Med njimi so primorske junakinje in junaki, kleni borci proti podjarmljenju, proti raznarodovanju, proti ideologijam, ki ustvarjajo rasne, narodne in etnične neenakosti in proti diktaturi enoumja. Današnji predpraznični večer je posvečen njim," je poudarila

Kulturni del programa, ki ga je zasnovala Yulia Roschina v sodelovanju z Ano Pandur, je bil pretežno posvečen letos umrlemu tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju. Igralec Vladimir Jurc je za uvod prebral odlomek iz njegove zbirke novel Grmada v pristanu. Na odru so se zvrstili še Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom Pie Cah, Policijski orkester, Avtomobili, Vasko Atanasovski, Teo Collori, Lea Sirk, Jure Lesar, Štefica Graselli, Gregor Ravnik, Drago Mislej - Mef, plesalca Nastja Bremec Rinya in Michal Rinya, Lara Jankovič, in Mak Tepšić. Glasbene in plesne točke so potekale hkrati s projekcijo del primorskih umetnikov 20. stoletja v ozadju.

Predsednik republike Borut Pahor pa bo v počastitev praznika državljane nagovoril danes. V predsedniški palači bo potekal dan odprtih vrat, Pahor pa bo podelil tudi dve medalji za zasluge. Vlasta Pacheiner Klander jo bo prejela za prevajalsko in literarnoteoretično delo na področju staroindijske sanskrtske književnosti, Primož Krečič pa za neutrudno povezovalnost pri umestitvi novih orgel v koprski stolnici, so sporočili iz urada predsednika republike.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini praznujemo od leta 2005, vendar ni dela prost dan.

Pred 75 leti sicer Slovenija še ni obsegala vsega današnjega ozemlja. Na obalnem pasu med Trstom in Novigradom na Hrvaškem je pariška mirovna pogodba predvidela ustanovitev neodvisne države, Svobodnega tržaškega ozemlja. Tega so razpustili z londonskim sporazumom leta 1954 in takrat je Slovenija dobila dostop do morja. Zunaj matične države je po ocenah zgodovinarjev ostalo približno 140.000 Slovencev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija