NA PRIMORSKEM BREZPOSELNOST NIŽJA OD POVPREČJA: Delodajalci pa so najpogosteje povpraševali po teh delavcih

Koper

Tudi na koprski območni službi Zavoda RS za zaposlovanje letos zaznavajo najboljše razmere na trgu dela doslej. Konec septembra je bilo na območju registriranih 1025 brezposelnih manj kot pred letom dni. Posebej izpostavljajo, da se je zaposlilo tudi več kot 600 dolgotrajno brezposelnih, brezposelnost pa je nižja od slovenskega povprečja.

Na območju z nekaj več kot 155.000 prebivalci je bilo konec septembra registriranih 3518 brezposelnih, to je 1025 manj kot septembra 2021, so sporočili iz zavoda. Stopnjo registrirane brezposelnosti so izračunali za julij. V upravnih enotah Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran, Postojna in Sežana, ki jih pokriva koprska služba zavoda, je znašala 4,9 odstotka. To je manj kot v celotni Sloveniji, kjer je 5,6-odstotna.

Povprečni čas brezposelnosti na koprskem območju je nekaj več kot 25 mesecev, državno povprečje je 31 mesecev. V območni službi zavoda se prednostno usmerjajo v iskanje dela za dolgotrajno brezposelne in druge osebe iz ranljivih skupin.

Pri tem izpostavljajo, da se je v prvih devetih mesecih letos zaposlilo 606 oseb, ki so bile na zavodu prijavljene več kot eno leto. Med njimi jih je bilo 251 na seznamu brezposelnih več kot dve leti, 29 pa več kot pet let.

Pojasnili so, da dolgotrajno brezposelne prednostno vključujejo v programe aktivne politike zaposlovanja in jih prednostno napotijo na prosta delovna mesta. Navedli so še, da poskušajo to skupino ljudi motivirati za zaposlitev, nudijo jim poglobljeno karierno svetovanje, zastopajo jih pri delodajalcih, vključujejo v tečaje za digitalno opismenjevanje in jih pripravljajo na zaposlitveni razgovor.

Drugi sklop dejavnosti zavoda je namenjen pridobivanju delavcev za najbolj iskane poklice oziroma dejavnosti. V ta namen predstavljajo deficitarne poklice in možnosti usposabljanja. Poleg tega stalno preverjajo razpoložljiv kader za delo v zdravstvu, socialnem varstvu, gostinstvu, gradbeništvu in logistiki, so razložili.

Od januarja do septembra so delodajalci na koprski območni službi 721-krat povpraševali po čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, 716-krat po voznikih osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, 569-krat po delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah, 537-krat po natakarjih, 430-krat po kuharskih pomočnikih in 416-krat po kuharjih.

Po dejavnostih so največ prostih delovnih mest objavili v izobraževanju, in sicer 1663. Okrog 1500 prijavljenih prostih mest je bilo v gostinstvu in gradbeništvu.

Na območni službi zavoda v Kopru so začeli izvajati tudi nove ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki so usmerjeni v hitrejši vstop mladih na trg dela in v zelena delovna mesta, so še sporočili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Maestral30knots |  20 .10. 2022 ob  09: 31
Sej se že dolgo ve kako se dobi službo! Ali imas pravi priimek ala Janša, Jankovič itd ali pa si kakšen dober frend od koga. Drugace pa samo naiven verjame da se sluzbo dobi zaradi karateristik