NA POSVETOVANJA K PAHORJU DANES ŠTIRI STRANKE: Poskusi oblikovanja nove koalicije

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor bo danes nadaljeval posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po padcu vlade Marjana Šarca. Potem ko se je v torek posvetoval z vodji dveh največjih poslanskih skupin, bodo danes na pogovorih vodje poslancev SD, SMC, Levice in NSi. Medtem potekajo poskusi oblikovanja nove koalicije.

Pahor se je v torek sestal z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem in vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem.

Janša je sicer vsem strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji in predlagal, da bi se dobili v petek. Za zdaj so udeležbo na pogovor napovedali v DeSUS in v SMC. Predsednik NSi Matej Tonin pa je v ponedeljek napovedal, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja.

Poleg tega je namreč tudi predsednica SAB Alenka Bratušek v ponedeljek vsem strankam z izjemo SDS poslala vabilo k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Nekatere stranke, tudi LMŠ in SNS, zavračajo tako vabilo Janše kot Bratuškove. V LMŠ, SD in Levici se sicer zavzemajo izključno za predčasne volitve. Je pa SD napovedala, da se bodo, če bodo povabljeni, odzvali tudi na pogovor k Bratuškovi.

Pahor se bo v četrtek posvetoval še z vodji poslancev DeSUS, SAB in SNS. Tako bo konec tedna že bolj jasno, ali bo prišlo do predčasnih volitev ali obstaja možnost, da se še v tem sklicu DZ oblikuje nova vladna koalicija.

DZ se je s Šarčevim odstopom seznanil minulo sredo. Po seznanitvi DZ z odstopom predsednika vlade ima predsednik republike na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija