JAVNOST NA NOGAH: Poslanec predlagal upokojenki, naj proda psa, da bi plačala položnice

Svet

Ukrajinski poslanec Jevgenij Bragar je razburil javnost s predlogom upokojenki, naj proda svojega psa, da bi lahko poravnala račun za plin. Posredovati je moral predsednik države Volodimir Zelenski.

Upokojenka iz vasi v osrednjem delu države Ljubov Koljuča je minuli petek v telefonskem klicu v televizijsko oddajo potožila, da so zneski na položnicah previsoki za njeno pokojnino, ki znaša 2000 hriven (72 evrov). 25-letni poslanec iz predsednikove stranke ji je predlagal, naj proda svojega "čistokrvnega" psa, da bi lahko poravnala račune. Njegova izjava je razburila ukrajinsko javnost, pa tudi njegove kolege, še posebej ko so mediji razkrili, da je mešanček revne upokojenke Šarik star 14 let in slep.

"Jevgenij Bragar, ti si idiot," je na Facebooku zapisal poslanec Geo Leros iz vladajoče stranke, ki se je na oblast povzpela z obljubo, da bo razbila stare elite in v politiko pripeljala nove obraze.

Uporabniki družbenih omrežij so množično objavljali fotografije svojih ljubljenčkov, pri čemer so prisegli, da jih ne bodo prodali. "Izgubljen pes. Podoben je 100 do 150 kubičnim metrom plina," je ena od šal, ki krožijo na spletu.

Samopašni poslanec se je na koncu opravičil. "Sem nov v politiki in se še nisem naučil odgovarjati na kočljiva vprašanja," je zapisal na Facebooku. Prav tako je po telefonu poklical upokojenko, da bi se ji opravičil. "Oprostila sem mu, premlad je še," je povedala.

V zadevi je posredoval predsednik države Zelenski, ki je naložil vladi, naj po cinični izjavi poslanca preuči razmere. Njegova tiskovna predstavnica Julija Mendel je povedala, da so oblasti ugotovile, da naj bi Ljubov Koljuča za plin plačevala le deset evrov na mesec, ker prejema zajetno državno subvencijo, vendar ta prihaja na bančni račun njenega partnerja, česar pa upokojenka ni vedela.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija