NA OBMOČJU ARGA IN RIBE SE BO GRADILO LE V ENEM PASU: Prednost zemljiščem za gradnjo kmetij

Izola

Izolski občinski svet je v nadaljevanju redne seje sprejel tri sklepe v zvezi z nedavno sprejetim občinskim prostorskim načrtom (OPN), ki po besedah župana Danila Markočiča predstavljajo moralno zavezo, da stojijo za OPN in da ta ni nobena skrivalnica. O tem, kdaj bo razpisan referendum o prostorskem načrtu, se župan včeraj ni izjasnil.

S sklepi, ki so bili razen v enem primeru sprejeti soglasno, je občinski svet naložil županu, da se takoj po uveljavitvi OPN začne s postopkom izdelave sprememb in njegovo dopolnitvijo skladno z veljavno prostorsko zakonodajo, pri čemer se prednostno obravnavajo pobude za spremembo namembnosti iz kmetijskih v stavbna zemljišča za namen gradnje kmetij.

Poleg tega se je občinski svet zavezal, da bo za območji nekdanje Ribe in nekdanjega Arga sprejel le tak občinski podrobni prostorski načrt, ki bo dopuščal gradnjo stanovanj le v pasu ob Dantejevi ulici, medtem ko gradnja ne bo možna v notranjosti in ob obalnem pasu teh območij. Prav tako se je občinski svet zavezal, da tudi v prihodnje ne bo sprejemal aktov, ki bi načrtovali širitev pozidave na območju Rikorva.

Kot je v izjavi po seji povedal župan Danilo Markočič, so omenjeni sklepi "tako moralno kot politična zaveza", z njim pa so želeli ponovno poudariti, da je bil OPN pripravljen strokovno in kot plod kompromisov, da bo služil občanom in za razvoj občine ter da OPN ni nobena skrivalnica. Po drugi strani bi neuveljavitev OPN po županovih besedah pomenila "zaustaviti življenje v mestu za nadaljnjih pet ali pa deset let".

Na vprašanje, ali bodo pobudniki referenduma o OPN zdaj svojo pobudo umaknili, je Markočič pojasnil, da je zakon pri tem jasen: pobudniki so predali potrebne podpise, sam pa bo moral sprejeti odločitev glede nadaljnjih referendumskih postopkov. Kot je dodal, se bo glede tega najprej dogovoril s kolegi v občinskem svetu. Na vprašanje, kdaj bi utegnil sklicati referendum, pa je župan odvrnil, da zelo hitro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  14 .10. 2021 ob  11: 39
Že, ki ta OPN dviguje toliko prahu.
Pošljite kakega novinarja, da poslika tisti vinograd nad Drogo.
Najemniku namreč občina ponuja nadomestno zemljišče v razmerju 1 : 1.5
To je namreč kao nek velik adut unih od civilne inicijative, ki pravijo kaka kvaliteta tam raste.
Tiste trte niso bile taknjene že najmanj 15 let.
Edino travo so pokosili.
Ma kaj na občini ne preverjajo kaj delajo oz. ne delajo najemniki ?
štupido |  13 .10. 2021 ob  18: 13
Anton nehajte sanjarit o Titu in Jazbinšku, ker nikoli več v zgodovini te planete se ne bo dalo kupit nepremičnine na takih in podobnih lokacijah. Poceni se bo zidalo na Baredih in Kozini. Ob morju bodo samo elitne nepremičnine zato, da se izkoristi morski turizem in ne zato da bodo kosovari imeli kje živet poceni.
anton |  13 .10. 2021 ob  11: 12
... v članku piše: "Poleg tega se je občinski svet zavezal, da bo za območji nekdanje Ribe in nekdanjega Arga sprejel le tak občinski podrobni prostorski načrt, ki bo dopuščal gradnjo stanovanj le v pasu ob Dantejevi ulici, medtem ko gradnja ne bo možna v notranjosti in ob obalnem pasu teh območij."
... in, če mi lahko kdo razloži kolikšna bo lahko dolzina stanovanja v smeri od dantejeve ulice proti morju ? 15 m ali več, "alora" kaj smo razumeli, skoraj do morja (če že podpirate pozidavo, določite linijo do katere so lahko stanovanja npr. od trenutnega obstoječega zidu ob dantejevi xy metrov proti morju, ne pa navajati pavšalno prva linija od ... do ...), "alora" pozidajmo vse ...
... kaj ni bila tam nekoč možna pozidava, samo za turistične namene, kar stanovanja niso ...
... škoda ene izmed najlepsih lokacij za stanovanjsko gradnjo, stanovanja pa bodo po ekonomski logiki zaradi lokacije tako draga, da si jih izolani ne bodo/mo morali privoščiti ...
... ali se bodo meni kot izolanu s tem izboljšali življenjski pogoji, bo izola dobila več zaposlitev ... mislim, "da od tega žal ne bo kruha" ...
... to je moje skromno mnenje in razmišljanje, ki se lahko razlikuje od vašega ...
... "pa brez zamere, če sem udaril kakšno mimo" ...

MarijaM |  13 .10. 2021 ob  10: 06
Kaj mislijo z "dopuščal gradnjo stanovanj le v pasu ob Dantejevi ulici"? Torej predlagajo "kompromis" na nekaj kar so do sedaj trdili da tega znotraj območja Arga ne bo? Spet dogovori s figo v žepu? Kako pa mislijo to sploh izvesti? Tam stoji namreč zaščiteno pročelje stare tovarne, bodo stanovanja notri ali bo potrebno vse porušiti?