NA NOTRANJSKEM MIRIJO: "Panika zaradi koronavirusa je nepotrebna"

Slovenija

Na Postojnskem so danes potrdili dve okužbi s koronavirusom. Ena oseba se je verjetno okužila na smučanju v Italiji, druga pa je imela v sosednji državi poslovni stik. Obe okuženi osebi sta dosledno spoštovali protokol, v karanteni je tudi 11 z njima povezanih oseb. Zato na občinah Postojna in Pivka mirijo, da panika ni potrebna.

"Zgodilo se nam je to, kar smo pričakovali. Dobili smo prva dva primera oseb, okuženih s koronavirusom. Na to smo bili pripravljeni. Na srečo sta osebi vstopali neposredno v izolacijsko sobo in ne skozi zdravstveni dom, zato ostali bolniki in obiskovalci Zdravstvenega doma Postojna niso bili ogroženi," je na novinarski konferenci povedala direktorica postojnskega doma Irena Vatovec. V vstopni točki pred postojnskim zdravstvenim domom so doslej vzeli 30 brisov, pri dveh so ugotovili, da sta osebi okuženi. Obe osebi sta imeli tudi značilne bolezenske znake in so ju odpeljali na infekcijsko kliniko v Ljubljano.

Trije družinski člani teh dveh oseb delajo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, vendar je po besedah Vatovčeve strah pred prenosom okužbe odveč. "Te osebe niso mogle okužiti otrok že prej, ker nimajo znakov bolezni, saj se bolezen ne širi preko zdravih ljudi. Te osebe so sedaj v karanteni, v samoopazovanju. Če bodo šele razvile znake bolezni, pa so sedaj ustrezno odstranjene z delovnega mesta. Medtem pa morajo biti ukrepi v šolah in vrtcih taki, kot so bili že napovedani," je dodala.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Ker predvidevajo, da bo okuženih v prihodnjih dneh lahko še več oseb, so v Zdravstvenem domu Postojna na vhodu vzpostavili triažo, ki bo pregledovala vse, ki bodo želeli vstopiti. "Če bomo posumili, da je oseba okužena s koronavirusom, jo bomo preusmerili v izolacijsko sobo. Zaradi boljše informiranosti pa smo tudi okrepili telefonsko službo, da bodo klicatelji lahko dobili zvezo in nato ustrezne odgovore na svoja vprašanja," je še povečala Vatovčeva.

Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko bo koordiniral vse ukrepe, ki jih bodo občine na tem območju sprejele za omejevanje širjenja virusa, pa je ob koncu še poudaril regijski poveljnik Sandi Curk. V Slovenije so do 14. ure potrdili 57 okužb z novim koronavirusom.

Spodaj lahko prisluhnete tonskemu posnetku novinarske konference.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  12 .03. 2020 ob  07: 43
Panika je nepotrebna.V Postojni,ki vsi vemo,da je vas,je panika nepotrebna.V eni vasi dve okužbi.
V teh glavah res nekaj konkretno ne štima.
Koper |  11 .03. 2020 ob  20: 21
Res pohvalno.Najmanj kar je lahko je to,da sta se držali pravil.
Sramota za celo državo pa je to,da ta koronavirus spremljamo že od januarja in v glavnem okužujejo zaposleni v vzgojnovarstvenih ustanovah in zdravstvu.